Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Nederländerna efterfrågar omfattande EU-reformer

15 november 2013

Nederländerna vill efter nästa års Europaval förhandla fram en femårsplan mellan kommissionen, medlemsländerna och EU-parlamentet.

”[Planen] ska staka ut vad Europa behöver fokusera på och även vad Europa måste låta medlemsländerna ta hand om”, skriver den nederländske utrikesministern Frans Timmermans som även ansvarar för EU-frågor i Financial Times.

Han vill dessutom att EU-kommissionen bantas ned och att medlemsländernas parlament får mer att säga till om. I framtiden ska medlemsländerna exempelvis kunna kalla in en kommissionär för att förklara sina förslag, enligt Timmermans.

Den nederländske utrikesministern vill även förstärka det gula kort som de nationella parlamenten kan ge kommissionen till ett rött kort – så att kommissionen helt måste dra tillbaka förslag som medlemsländerna anser bättre löses på nationell nivå.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret