Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna efterfrågar omfattande EU-reformer

Nederländerna vill efter nästa års Europaval förhandla fram en femårsplan mellan kommissionen, medlemsländerna och EU-parlamentet.

”[Planen] ska staka ut vad Europa behöver fokusera på och även vad Europa måste låta medlemsländerna ta hand om”, skriver den nederländske utrikesministern Frans Timmermans som även ansvarar för EU-frågor i Financial Times.

Han vill dessutom att EU-kommissionen bantas ned och att medlemsländernas parlament får mer att säga till om. I framtiden ska medlemsländerna exempelvis kunna kalla in en kommissionär för att förklara sina förslag, enligt Timmermans.

Den nederländske utrikesministern vill även förstärka det gula kort som de nationella parlamenten kan ge kommissionen till ett rött kort – så att kommissionen helt måste dra tillbaka förslag som medlemsländerna anser bättre löses på nationell nivå.