Hoppa till artikelns andra spalt.

Snowden utfrågas i EU-parlamentet

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden ska enligt uppgift vittna i EU-parlamentets rättighetsutskott.

– Det är en stor framgång för Europaparlamentet att Edward Snowden som huvudvittne i övervakningsskandalen är beredd att vittna offentligt, sade den tyske gröne EU-parlamentarikern Jan Philipp Albrecht i ett uttalande.

Jan Philipp Albrecht sitter i EU-parlamentets rättighetsutskott som under hösten utfrågat en rad experter och myndighetsföreträdare om de avlyssningsskandaler som avslöjats efter Edward Snowdens läckor till media.

Utfrågningen med Snowden, som troligen kommer att vara förinspelad av säkerhetsskäl, kan ske tidigaste 18 december. För att han ska bjudas in krävs dock först en omröstning i utskottet, men bara brittiska konservativa Tories har uttryckt motstånd till detta.