Annons

Den ukrainske premiärministern Mykola Azarov kräver ersättning för att gå med på att underteckna EU-avtalet. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina kräver miljardbelopp för EU-avtal

Ukrainas regering vill ha motsvarande 180 miljarder kronor för att underteckna ett långtgående samarbetsavtal med EU. Men EU-kommissionen vägra delta i någon budgivning.

Den ukrainske premiärministern Mykola Azarov menar att regeringen föredrar ett undertecknande av samarbetsavtalet ”så snart som möjligt” men att landet kräver miljardbelopp för att ”minimera förluster för den ukrainska ekonomin”.

– Vi har bett EU-kommissionen att överväga under vilka förutsättningar vår industri och ekonomi ska fungera på det stora hela. Vi föreslår att lösa frågan genom att erbjuda ekonomiskt stöd till Ukraina. Vi har fastställt det ungefärliga beloppet till 20 miljarder euro, sade Mykola Azarov på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

För två veckor sedan vägrade överraskande den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj att underteckna ett associations- och handelsavtal med EU. Anledningen enligt europeiska ledare är påtryckningar från Ryssland. I Ukraina utbröt därefter omfattande demonstrationer mot att avtalet inte undertecknades.

Kommissionen vägrar dock gå med på kraven och menar att avtalet i sig självt medför ekonomiska vinster för Ukraina.

– Ukrainas framtid kan inte utsättas för en budgivning där högsta budet vinner, sade EU-kommissionens talesperson Olivier Bailly på onsdagen.