Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Tyskland vill lägga EU-datalag på is

7 januari 2014

Den tyske justitieministern Heiko Maas vill inte införa EU:s omstridda datalagringsdirektiv innan EU-domstolen beslutar om det är förenligt med grundläggande rättigheter.

EU:s datalagringsdirektiv trädde i kraft i maj 2006 och tvingar internet- och telefonoperatörer att spara uppgifter på sina kunders telefonsamtal, sms, mejl och internetbesök. Uppgifterna ska sparas i minst sex månader och högst två år. Dessa ska sedan kunna användas i polisutredningar vid misstanke om grova brott.

– Jag lägger inte fram någon proposition [som inför EU-lagen i Tyskland] innan EU-domstolen entydigt beslutat huruvida direktivet skadar EU-medborgarnas rättigheter eller ej, sade den tyske socialdemokratiske justitieministern Heiko Maas till der Spiegel på söndagen.

I mitten av december ansåg EU-domstolens generaladvokat Pedro Cruz Villalón i ett utlåtande att unionens datalagringsdirektiv inte är förenligt med grundläggande rättigheter.

Slutlig dom från EU-domstolen väntas komma under våren. Generaladvokatens utlåtande är inte bindande med ger en fingervisning om vad domstolen kommer att döma i fallet.

– [Om det ogiltigförklaras] måste vi prata om datalagringsdirektivet helt på nytt. Till dess ligger [direktivet] för min del på is, sade Heiko Maas.

De två andra partierna i den tyska koalitionsregeringen, kristdemokratiska CDU och CSU, vill dock att direktivet införs i tysk lag.

I mars 2010 dömde den tyska författningsdomstolen ut hur införandet av datalagringsdirektivet gått till i Tyskland.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret