Hoppa till artikelns andra spalt.

Europeisk köplag ska förenkla näthandel

EU-parlamentet ställer sig bakom en europeisk köplag som ska göra det lättare för konsumenter och företag att handla med varor och tjänster över gränserna.

– Det är en win-win-överenskommelse för små och medelstora företag och för alla konsumenter i Europa, sade den ansvariga EU-kommissionären Viviane Reding efter onsdagens omröstning och tillade att det kommer bli billigare för både småföretag och konsumenter att handla över medlemsländernas gränser.

Förslaget innebär att en näringsidkare i ett medlemsland och en kund eller en småföretagare i ett annat ska kunna komma överens om att använda den europeiska köplagen istället för de nationella. Det skulle kunna handla om ett gemensamt regelsystem för exempelvis ångerrätt och leveransvillkor.

Framför allt är det varor och tjänster som handlas över nätet som kommer att kunna dra nytta av förslaget.

Lagförslaget, som fick stöd av 416 av EU-parlamentarikerna mot 159 som röstade mot och 65 som avstod, måste nu antas av medlemsländerna där bland annat Tyskland, Frankrike och Storbritannien är tveksamma till om en sådan lag behövs. Därefter måste EU-parlamentet och medlemsländerna enas innan lagen kan bli verklighet. Det är dock oklart om överläggningar mellan de båda kan inledas innan EU-valet i maj.