Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.
Gästkrönika »

Liknar inte Silicon Valley det minsta bortsett från vädret

En hög andel egenföretagare i ett land korrelerar inte alls med hög innovationsgrad. Tvärtom, faktiskt. De mest småföretagstäta länderna i Europa är Portugal, Grekland och Italien, som tyvärr inte liknar Silicon Valley  det minsta, bortsett från vädret. Det skriver gästkrönikör Cecilia Garme.

Alla politiker älskar småföretagare. Så när de träffar mig, som är just en sådan, brukar deras första fråga vara:

-Vill du ha något bidrag?

Då blir jag lite förolämpad. ”Verkligen inte!” brukar jag svara. ”Förresten är det ganska lätt att driva eget i Sverige!”

För det är det faktiskt.  Åtminstone om man inte hanterar livsmedel, kemikalier eller levande djur eller något annat som kräver särskilt tillstånd. (Den som startar en egen cirkus behöver säkert ett antikrångelpaket av näringsministern).

Svenska politiker är inte ensamma – i hela EU gör regeringarna allt de kan för att stötta landets småföretagare. En väg ut ur krisen, hoppas man.

Men frågan är om de gör rätt.  Ska de verkligen göra ALLT de kan?  I den senaste utgåvan av Europaperspektiv –om EU och de globala obalanserna – ger nationalekonomerna Magnus Henrekson och Tino Sanandaji intressanta råd till Europas politiker. Satsa på superentreprenörerna i stället! 

Ty en hög andel egenföretagare i ett land korrelerar inte alls med hög innovationsgrad. Tvärtom, faktiskt. De mest småföretagstäta länderna i Europa är Portugal, Grekland och Italien, som tyvärr inte liknar Silicon Valley  det minsta, bortsett från vädret.

Eftersom det är innovation som måste bygga tillväxt i en region som Europa bör man lägga krutet på innovatörernas förutsättningar. Inte på villkoren för egen- och småföretagare i allmänhet, är forskarnas tes.

De rentav varnar: en alltför energisk småföretagarpolitik kan låsa in entreprenörerna i den egna lilla lådan.  Incitamenten att växa blir helt enkelt för svaga.

Det recept som Henrekson&Sanandaji skriver ut för EU omfattar bland annat en stärkt inre marknad och medlemsstatliga skatteregler som gör det möjligt för entreprenörer att behålla en ansenlig del av äganderätten och själva stanna kvar i företaget när det växer kraftigt.

Se där en läxa för EU-ländernas finansministrar, om de vill förverkliga EU:s ambition om innovationsdriven tillväxt.

Just nu är det också ett bra läge för att stuva om i åtgärdsarsenalen. Ekonomin stärks i hela Europa, vilket borde ge politikerna lite utrymme för omtänk lagom till kampanjerna inför EU-valet 22-25 maj.

På ett djupare plan tror jag att forskarnas råd sätter fingret på en öm punkt, särskilt för nordbor.

Vi är så få häruppe, så vi har alltid varit tvungna att satsa på alla, eftersom bara en bred bas kan säkra att tillräckligt många talanger kommer fram. Det var kommunala tennishallar och musikskolor som bar fram ABBA och Björn Borg, och de har sedan 70-talet utgjort de anekdotiska bevisen för att det alltid är lönsamt att satsa brett.

Men att bli stjärna är inte samma sak som att bli stor entreprenör. Sanningen är att varken ABBA eller Björn Borg skapade företag som kunde klustra hundratals andra talanger och bli mångmiljardbolag med många tusen nya arbetstillfällen.

Det finns inget dåligt i instinkten att ge alla en chans. Tvärtom. Men tillväxtpolitiken bör nog riggas så att  inte heller de innovativa talangerna blir inlåsta i tennishallen i Södertälje.

Det är nog vad jag ska svara politikerna nästa gång de frågar: Vill du ha något bidrag?