Ytterpartier ökar kraftigt inför EU-valet

Högerpartier och liberaler backar markant medan partier på de politiska ytterkanterna går fram enligt den första sammanställningen av opinionsläget i alla medlemsländer. Störst skulle socialdemokraterna bli.

Om det vore val till EU-parlamentet i dag skulle de som inte tillhör någon partigrupp alls, oftast EU- och invandringskritiska partier på högerkanten, tredubblas till 92 av de sammanlagt 751 platserna. Det visar en sammanställning av alla tillgängliga opinionsundersökningar i medlemsländerna som organisationen Votewatch gjort.

Även partier på den yttersta vänsterkanten skulle få fler mandat än de har i dag. Sammantaget blir ytterpartierna fler och mittenpartierna färre.

– En polarisering av Europaparlamentet kan tvinga mittengrupperna att arbeta tillsammans i en stor koalition, sade Simon Hix, forskare och styrelseordförande för Votewatch i en kommentar.

Största partigrupp skulle socialdemokratiska S&D bli med 221 av de 751 platserna i EU-parlamentet. Vilken partigrupp som blir störst är viktigt eftersom det blir den som får nominera sin kandidat till ordförande för kommissionen, om EU-parlamentet får sin vilja igenom.

Annons

Håller opinionen i sig fram till EU-valet 22-25 maj ser det alltså ut att bli den tyske socialdemokratiske talmannen Martin Schulz som blir näste kommissionsordförande.

Den nuvarande största partigruppen, kristdemokratiska och konservativa EPP, skulle backa betydligt från dagens 274 mandat och bli näst störst med 202 platser. Även den liberala Alde-gruppen går bakåt från de nuvarande 85 till 64 mandat.

Innan det förra EU-valet, 2009, genomförde Votewatch liknande sammanställningar och lyckades då pricka in 720 av de dåvarande 736 platserna som vanns av varje politisk grupp.