Hoppa till artikelns andra spalt.

Aktivister: Sardinien ska tillhöra Schweiz

Det är inte bara Skottland och spanska Katalonien som vill bryta sig loss från sina länder. Det vill även aktivister på den italienska ön Sardinien. De hoppas att Sardinien ska ansluta sig till Schweiz.

Den sardinska folkrörelsen Maritime Canton driver en kampanj om att Sardinien ska blir schweiziskt, rapporterar tidningen The Guardian. 

–  Folk skrattar när de hör att vi säger att vi ska bli en del av Schweiz och det är väntat. Men galenskapen ligger inte i att lägga fram den här typen av förslag utan i hur det är nu [i Italien], säger Andrea Caruso, grundare av Maritime Canton, till the Guardian.

Maritime Canton anser att den italienska regeringen inte gör tillräckligt för att få ner arbetslösheten som uppgår till 18,1 procent på Sardinien. Man är också upprörd över att Italien haft fyra olika premiärministrar under de senaste tre åren.

Den EU-kritiska rörelsen har valt just Schweiz eftersom landet står utanför unionen , men också för landets direktdemokrati och ekonomiska välstånd.

I Schweiz har förslaget möts med både glädje och förvirring. Mer en nio av tio schweizare ställer sig positiva till att Sardinien ska blir schweiziskt, enligt en färsk internetbaserad enkätundersökning som besvarades av 4000 personer. Sardinien är inte ensamt om att vilja lämna Italien. Nyligen hölls en inofficiell folkomröstning i Venedig för venetiansk självständighet.