Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Catherine Ashton på utrikesministermötet i Bryssel

EU klubbar sanktioner mot ryssar

BRYSSEL 17 mars 2014 | "Folkomröstningen olaglig"

EU:s utrikesministrar har antagit sanktioner mot ett tjugotal ryssar och krimbor, efter söndagens kontroversiella folkomröstning i Krim där närmare 97 procent röstat för att ansluta sig till Ryssland.

– Den så kallade folkomröstningen är olaglig enligt Ukrainas grundlag och enligt internationell rätt, sade EU:s utrikeschef Catherine Ashton, på väg in till mötet mellan EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel på måndagen.

Utrikesministrarna antog formellt en lista över politiker och militärer från Ryssland och Krim, som får inrikesförbud till EU och vars tillgångar i EU-länder blir frysta. Ländernas EU-ambassadörer kom överens om listan sent på söndagen.

Det rör sig om sammanlagt 21 personer. Varken president Vladimir Putin eller utrikesminister Sergej Lavrov väntas finnas på listan.

Genom sanktionerna försöker EU pressa Ryssland att dra tillbaka de ryska trupper från Krim, som sedan slutet av februari kontrollerar halvön.

Krims parlament röstade på måndagen för att Krim inte längre ska lyda under ukrainska lagar och för att samtliga ukrainska tillgångar ska nationaliseras. Före slutet av mars kommer Krim att införa den ryska valutan, rubeln, och flytta fram klockan två timmar till Moskvatid.

Den luxemburgske utrikesministern Jean Asselborn tror att Krim är förlorat för Ukrainas del.

– Tyvärr tror jag i varje fall inte att alla sanktioner i världen kan förändra det, sade Jean Asselborn.

På måndagen uppmanade Rysslands utrikesdepartement Ukraina att ändra sin grundlag och bli en federal stat, med större självstyre för regionerna.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier vill skicka en mission från samarbetsorganisationen Osse till Ukraina för att övervaka om Ryssland gör mer för att destabilisera landet.

– Politiskt kan jag över huvud taget inte förstå att vi sju årtionden efter andra världskriget börjar korrigera gränser i Europa. Vart ska det sluta?

I Ukraina mobiliserar man nu för fullt. Ukrainas parlament har formellt godkänt att kalla in 40 000 reservister.

Krimkrisen började efter att Ukrainas ryssvänlige president Viktor Janukovitj avsattes den 22 februari, efter flera månaders protester.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret