Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-länder vill mörka statsstöd till storföretag

Irland vill tillsammans med Frankrike, Tyskland och Storbritannien stoppa EU-planer att tvinga medlemsländerna att redovisa statliga bidrag till storföretag. 

EU:s konkurrenskommissionär Joaquín Almunia föreslog i juli i fjol nya riktlinjer för statligt regionalstöd. Företag kan i dag få bidrag av medlemsländerna när de skapar arbeten i fattigare regioner. Men enligt de nya reglerna måste medlemsländerna publicera uppgifter om statligt stöd till stora företag.  

Men detta vill Irland tillsammans med Frankrike, Tyskland och Storbritannien sätta stopp för, rapporterar The Irish Times. Den irländska regeringen menar att ett sådant offentligt register kommer göra det lättare för länder utanför EU att öka sina statliga stöd och därmed locka till sig investerare från EU.

De nya reglerna för statligt regionalstöd ska börja gälla i juli.