Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Fredrik Reinfeldt (M) har förståelse för att valdeltagandet i EU-valet är lågt.

Reinfeldt står inte bakom EU-ministerns valmål

STOCKHOLM 25 mars 2014 | “Jag har inget särskilt mål“

EU-minister Birgitta Ohlsson har satt upp ett mål om 50-procentigt valdeltagande i EU-valet. Men statsminister Fredrik Reinfeldt stödjer det inte.

På regeringens hemsida står det att ett av EU-minister Birgitta Ohlssons (FP) huvudmål är att höja valdeltagandet till över 50 procent  i Europaparlamentsvalet. Målet har presenterats på de möten med medborgare runt om i Sverige som EU-ministern har hållit sedan höstas. 

– Det står jag fast vid. Jag tror absolut att det är möjligt, sade Birgitta Ohlsson till Europaportalen i februari och framhöll regeringen satsat 60 miljoner på att höja valdeltagandet i EU-valet.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ställer sig på tisdagen inte bakom Ohlssons mål.

EU-minister Birgitta Ohlsson har satt upp ett mål om 50-procentigt valdeltagande. Hur bedömer du chanserna att uppnå det?

– Det är en sak att få välja vilka som ska sitta i regeringen, riksdag landsting och kommun som styr över en stor del av de skatter som vi tar ut och som påverkar nära nog alla delar av mänskliga levnadsförhållanden i Sverige, jämfört med 20 platser i Europaparlamentet. Därför kan man ha förståelse för att valdeltagandet inte blir lika högt i Europaparlamentsvalet.

Men är målet realistiskt?

Nej, jag har inget särskilt mål men tycker att det är bra att [valdeltagandet] har vuxit och det gjorde det föregående val, säger statsministern och tillägger att det var glädjande att Sverige dessutom gick mot den trend som fanns i övriga Europa där många länder hade sjunkande valdeltagande.

Så det 50-procentiga målet får stå för Birgitta Ohlsson?

– Ja, vi har inte ställt oss bakom något sådant mål, säger Fredrik Reinfeldt till Europaportalen.

Europaportalen har sökt EU-minister Birgitta Ohlsson under dagen utan framgång men hennes pressekreterare Linnea Hincks låter hälsa att målet om minst 50-procents valdelatagande i EU-valet “är regeringens politik”.

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret