Frihandelsavtalet mellan USA och EU kan enligt kommissionens beräkningar bidra med drygt 1000 miljarder kronor årligen och 400 000 nya jobb till den europeiska ekonomin.

Bild: IESM

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland kritiserar kontroversiell regel i amerikanskt frihandelsavtal

Tyskland hyser motstånd mot en föreslagen regel i det kommande frihandelsavtalet mellan EU och USA som gör det tillåtet för företag att stämma stater.

Det Tyskland vänder sig mot är en tvistlösningsregel, ISDS, som ger investerare rätt att dra en stat inför rätta om de anser att nationella lagar hotar deras investeringar. Mekanismen finns med i många frihandelsavtal och ska skydda investerare i länder utan välfungerande rättssystem.

Men den tyska statssekreteraren för ekonomiska frågor, Brigitte Zypries, menar att rättsskyddet är tillräckligt starkt för att en sådan regel inte ska behövas.

– Från regeringens synvinkel har amerikanska investerare i EU ett tillräckligt rättsskydd i de nationella domstolarna. Regeringen har från början ifrågasatt huruvida en sådan reglering i frihandelsförhandlingarna borde tas med, sade Brigitte Zypries, rapporterar die Zeit.   

Annons

I förra veckan avslutades den fjärde rundan i förhandlingarna mellan EU och USA om ett omfattande frihandelsavtal över Atlanten. Varken EU:s chefsförhandlare Ignacio Garcia Bercero eller hans amerikanske motsvarighet Dan Mullaney vill dock kommentera det tyska utspelet.

Frankrike har sedan tidigare uttryckt motstånd mot ISDS-regeln.

Enligt affärstidningen Financial Times har det på senare år blivit allt vanligare att företag stämmer stater. Till exempel stämde svenska Vattenfall den tyska staten för att den planerade att fasa ut kärnkraft.

Ett annat omtalat exempel är tobaksjätten Philip Morris försök att stämma Australiens regering efter att den infört en lag om att alla cigarettpaket inte längre får ha företagets logga.