Bulgarisk hantering av syriska flyktingar kritiseras

Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar Bulgarien för att tvinga tillbaka syriska flyktingar till Turkiet.

Sedan inbördeskriget i Syrien har ett stort antal flyktingar sökt sig till Bulgarien via Turkiet. Omkring 11 000 människor anlände till Bulgarien 2013, jämfört med runt tusen om året de senaste tio åren.

I en rapport från Human Rights Watch, HRW, anklagas Bulgarien för att rutinmässigt tvinga tillbaka flyktingarna över gränsen till Turkiet – ofta med våld – utan att de ges chans att lämna in en asylansökan.

Rapporten har väckt stark kritik i Bulgarien, där inrikesministern kallar påståendena för uppenbara lögner.

Bulgarien är EU:s fattigaste land och utgör tillsammans med Grekland EU:s sydöstra gräns. Bulgarien har försökt göra det svårare för flyktingar att komma in i landet genom att bygga ett staket längs den turkiska gränsen.