Hoppa till artikelns andra spalt.

Europas högerpartier nu populärast

EU-parlamentets högergrupp EPP har gått om socialdemokratiska S&D som den största partigruppen inför Europavalet i maj.

Från att från mitten av februari haft ett försprång i den samlade opinionen i medlemsländerna har stödet för den socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-parlamentet minskat samtidigt som stödet för konservativa och kristdemokratiska EPP ökat. Det visar den senaste sammanställningen av opinionsundersökningar i alla EU-länder som organisationen Votewatch gjort.

En anledning till att EPP-gruppen ökar är enligt Votewatch att högerpartier går fram i Polen, möjligen som en följd av krisen i Ukraina. Samtidigt har stödet för socialdemokratiska partier i bland annat Österrike, Ungern och Frankrike minskat.

Organisationen slår dock fast att ”skillnaden mellan de två grupperna fortfarande är tämligen liten givet felmarginalen”. Enligt deras beräkningar finns det en 25-procentig möjlighet att S&D blir större än EPP.

Sammanlagt minskar de tre största grupperna EPP, S&D och liberala Alde från att i dag ha en majoritet på 72 procent till 65 procent om den senaste sammanställningen står sig till valet 22-25 maj.

Annons

Enligt den senaste sammanställningen finns det ett tillräckligt många partier från tillräckligt många medlemsländer för att bilda en EU- och invandringskritisk partigrupp där bland annat franska Nationella fronten och nederländske Geert Wilders PVV kan ingå. Votewatch räknar med att Sverigedemokraterna skulle ingå i denna grupp, men Sverigedemokraterna har ännu inte tagit ställning med vilka partier de vill samarbeta.

I övrigt är förändringarna i opinonen små i jämförelse med den förra sammanställningen som gjordes för två veckor sedan. Sammanlagt har Votewatch gjort fem sammanställningar.