Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-lägst långtidsarbetslöshet i Sverige

Sju av åtta svenska regioner är bäst i klassen när det gäller andelen långtidsarbetslösa i EU.

Sverige har inte lägst arbetslöshet av EU-länderna. Men av dem som var arbetslösa under 2013 hade Sverige den lägsta andelen långtidsarbetslösa: 17,7 procent. Det är lägst i EU och långt under genomsnittet på 47,5 procent. Det visar en sammanställning av arbetslöshetssiffror i medlemsländernas sammanlagt 272 regioner.

Det är även en förbättring i jämförelse med 2012 då 18,9 procent av de arbetslösa i Sverige var långtidsarbetslösa – det vill säga de som inte haft något jobb under det senaste året.

Sju av de åtta svenska EU-regionerna finns bland de tio regioner med lägst långtidsarbetslöshet. I toppen hamnar Övre Norrland, där Norrbottens och Västerbottens län ingår, med 12,4 procents långtidsarbetslöshet. I botten återfinns den grekiska regionen Kentriki Makedonia där 69 procent av alla arbetslösa inte haft något jobb under det senaste året.

Den svenska region som inte hamnar på tio-i-topplistan är Sydsverige där Skåne och Blekinge län ingår. Där är 20,5 procent av alla arbetslösa långtidsarbetslösa.