Annons

De två huvudkandidaterna Jean-Claude Juncker (EPP) och Martin Schulz (S&D) i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europeiska toppkandidater drabbade samman

Ekonomin var viktigaste frågan under måndagens en och en halv timme långa debatt - den första sammandrabbningen mellan de fyra toppkandidater till kommissionsordförande.

Debatten i nederländska Maastricht stod mellan fyra kandidater som nominerats av europeiska partier: den luxemburgske kristdemokraten Jean-Claude Juncker, den tyske socialdemokraten och nuvarande talmannen Martin Schulz, belgiske EU-parlamentarikern för liberala Alde Guy Verhofstadt och miljöpartistiska tyska EU-parlamentarikern Ska Keller.

Vänsterkandidaten, greken Alexis Tsiprias, hade tackat nej till att medverka – enligt somliga eftersom han inte behärskar debattspråket engelska tillräckligt väl. Varken EU-kritiska högergruppen ECR eller nationalistiska EFD har fört fram någon kandidat.

Få konkreta vallöften kom fram under debatten som inleddes med Europas kärvande ekonomi.

– Vi har sett vart de gamla idéerna har lett. Vi [den gröna gruppen] föreslår nya idéer med gröna jobb och satsningar på utbildning. Vi behöver också vissa gemensamma skatteregler, sade miljöpartisten Ska Keller.

Jean-Claude Juncker slog i från sig anklagelserna från Keller om att han som Luxemburgs premiärminister varit ”chef för ett skatteparadis” och från programledaren att han som ordförande i eurogruppen var en av arkitekterna bakom krisländernas åtstramningspolitik.

I stället efterlyste Juncker en europeisk minimilön och sade att han i princip var för euroobligationer – att euroländerna ska kunna dela varandras skulder, men bara om det föregås av mer EU-styre över ländernas ekonomiska politik.

Också Verhofstadt och Schulz vill ha euroobligationer.

– Jag är för euroobligationer liksom jag är för federalism, men det finns ingen majoritet för varken det ena eller andra just nu, sade socialdemokraten Martin Schulz.

Guy Verhofstadts vision för jobbskapande är att integrera EU-ländernas energimarknader, digitala marknader och kapitalmarknader. Man kan i dag inte använda sin bostad i ett nordeuropeiskt land som säkerhet för att låna pengar till ett husköp i Sydeuropa, sade han.

– Jag vill ha färre regler på den inre marknaden men mer europeisk politik. Jag använder inte ordet federalist för jag är emot en europeisk superstat, sade Verhofstadt som räknas till de främsta EU-federalisterna i EU-parlamentet.

Martin Schulz sade att han om han blev kommissionsordförande skulle lägga fram ett förslag till gemensamt EU-system för laglig invandring samt lovade att offentliggöra EU-kommissionens förhandlingsmandat i de pågående och hittills mycket hemliga frihandelsförhandlingarna med USA.

Efter valet till EU-parlamentet den 25 maj träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer för att besluta vem de ska nominera till ordförandeposten. Att inte välja en av kandidaterna från de europeiska partierna vore “otänkbart” sade Verhofstadt.

– Det vore slutet på den europeiska demokratin om Europeiska rådet efter denna debatt och efter valet skulle välja någon annan, sade han.

En nätundersökning gjord av Europe decides visade att 53 procent tyckte att Verhofstadt vann debatten, följd av Schulz (19 procent) och Keller (18 procent). Bara 9 procent tyckte att Juncker vunnit.

De fyra toppkandidaterna möts också i dag, tisdag, i EU-parlamentet för en radiosänd debatt.