Annons

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Finanslobbyn dominerar i Bryssel

Den globala finansindustrins 1700 lobbyister i Bryssel spenderar årligen motsvarande en miljard kronor, enligt öppenhetsorganisationen Corporate Europe Observatory.

Det är 30 gånger så mycket som fackförbund, konsumentgrupper och icke-statliga organisationer tillsammans spenderar på att försöka påverka EU-politikerna och tjänstemännen, enligt en ny rapport från Corporate Europe Observatory, CEO, gjord i samarbete med det österrikiska facket ÖGB och österrikiska konsument- och lönetagarföretärdaren AK Europa.

Siffran bygger på det öppenhetsregister som sattes upp 2008 där lobbyister måste skriva in sig för att få tillgång till EU-institutionerna. Studier uppskattar att antalet lobbyister som inte registrerat sig uppgår till en tredjedel av alla som finns i EU-huvudstaden, vilket gör att siffran enligt CEO troligen är mycket högre.

Antalet 1700 innebär att det går fyra finanslobbyister på varje tjänsteman som sysslar med finansfrågor i EU-kommissionen.

Dessutom menar öppenhetsorganisationen att finanslobbyn dominerar EU-kommissionens expertgrupper, en typ av remissinstanser som konsulteras före lagförslag läggs fram. Enligt dem kom 55 procent av de sammanlagt 906 organisationer som deltagit i de expertgrupper som sysslat med finansfrågor från finanssektorn. Tolv procent kom från den övriga industrin och tretton procent var fackföreningar, konsumentgrupper och icke-statliga organisationer.

– Krisen har visat på ett tydligt behov av hårdare regler för finansmarknaderna. Men reformer har visat sig vara svåra att genomföra och dessa siffror är en viktig del av förklaringen. Finanslobbyns eldkraft att motstå reformer har varit uppenbar i alla viktiga maktkamper om finansreglering sedan kollapsen av Lehmna Brothers, sade Kenneth Haar från Corporate Europe Observatory i ett uttalande.