EU:s viktigaste framtidsfråga är miljön enligt två av fem svenskar. Arkivbild.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sifo: Miljö och klimat väljarnas favoritfråga

Två av fem svenskar tycker att miljö och klimat är den viktigaste frågan för EU.

När 1000 svenskar fick peka ut den viktigaste framtidsfrågan för EU valde den största andelen, två av fem, miljö och klimat. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Sifo gjort för Europaportalen.

Klimat och miljö var viktigast för sympatisörer för alla de åtta riksdagspartierna förutom Sverigedemokraterna.

En knapp majoritet, 51 procent, av alla tillfrågade menar att Miljöpartiet är det bästa partiet att driva miljöfrågor i EU-parlamentet. Alla riksdagspartiers sympatisörer, förutom Centerpartiets, anser att MP är bäst lämpat.

Två av tre tillfrågade menar dessutom att Sverige bör vara mer pådrivande inom EU när det gäller miljöfrågor.

– Jag tror att människor uppfattat att vi är väldigt konstruktiva och duktiga på att göra skillnad i Europaparlamentet, säger Isabella Lövin, partiets toppkandidat i EU-valet.

Den senaste undersökningen om väljarläget gjordes i början av mars. I de tre mätningarna som gjorts har Miljöpartiet fått runt 13 procent av stödet.

– Jag hoppas på att vi kan höja vår siffror. När de här mätningarna har gjorts hade debatten över huvud taget inte ens börjat i media. Vi vill ha minst tre mandat. De siffrorna som du nämner talar ju för att vi borde ha tio mandat, säger Lövin.

Annons

Om svenskarna har stor tilltro till Miljöpartiets miljöpolitik sätter de mindre hopp till deras förmåga att driva ekonomiska frågor i EU-parlamentet. Två procent av alla tillfrågade anser att Miljöpartiet är bäst på ekonomiska frågor. Bäst på ekonomi tycker de tillfrågade att Moderaterna är. Drygt en av tre anser det.

Den största andelen, 27 procent, av Miljöpartiets sympatisörer anser att Moderaterna är bäst att driva ekonomiska frågor i EU-parlamentet.

Trots att opinionsläget varit positivt för det svenska Miljöpartiet går det bakåt för övriga gröna europeiska partierna. Den gröna gruppen i EU-parlamentet ser ut att minska med en tredjedel av sina mandat om opinionen håller i sig.

Samma svar, miljöfrågor, gavs när Europaportalen i februari lät fråga vilken som är den viktigaste frågan i EU-valet.

Näst viktigast tycker svenskarna att bekämpningen av arbetslösheten är: en av fyra valde det alternativet.