Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan uttalande var oväntat.

Bild: Unaoc

Hoppa till artikelns andra spalt.

Turkiet beklagar folkmord på armenier

Som första turkiska ledare beklagar premiärminister Recep Tayyip Erdoğan “händelsen 1915” som av flera länder och experter betraktas som ett folkmord på armenier.

Premiärministern Erdoğan gjorde sitt uttalande inför 99-årsdagen av  händelsen 1915 då upp emot 1,5 miljoner armenier dödades i det dåvarande Osmanska riket. Erdoğan sade bland annat att ”vi alla delar smärtan” samt påtalade vikten av en vänskaplig relation mellan Turkiet och grannlandet Armenien, rapporterar BBC. Turkiet anser dock fortfarande inte att det var folkmord och framhåller att många osmanska turkar också dödades i striderna, samt att antalet döda armenier var lägre än 1,5 miljoner.

– Att ha upplevt händelser som medförde omänskliga konsekvenser under första världskriget bör inte hindra turkar och armenier från att upprätta en humanistisk och medmänsklig attityd mot varandra, sade Erdoğan i talet som översattes till nio språk.

Premiärministern tillade dock att det är oacceptabelt att armenier i dag hänvisar till händelserna 1915 som ursäkt för fientliga angrepp på Turkiet .

Den brittiske Turkietforskaren Hugh Pope säger till Europaportalen att  uttalandet är ett steg i rätt riktning och att det kan kan bidra till att underlätta i eventuella framtida förhandlingar. Turkiets och Armeniens regeringar försökte 2009 normalisera sina diplomatiska förbindelser. Men förhandlingarna har kört fast och gränsen mellan länderna har förblivit stängd.

Pope konstaterar att Erdoğans uttalande var helt otänkbart för tio år sedan men att det är i dag är möjligt eftersom händelserna under första världskriget numera tas upp i media och diskuteras i den turkiska intellektuella eliten.

– Det är också ett uttryck för att Erdoğans försöker förbättra  sin image i omvärlden efter senaste tidens korruptionsanklagelser som riktats mot honom, säger Hugh Pope.

För Richard Giragosian, chefsanalyter på en tanskesmedjan Regional Studies Center i Armeniens huvudstad Jerevan, kom uttalandet som en totalt överraskning, rapporterar turkiska tidningen Hurriyet Daily News.

– Det ger en mjukare bild av Erdoğan som hittills varit en kontroversiell ledare sade han till tidningen på onsdagen.

Stater som i dag erkänner folkmordet är bland annat Argentina, Belgien, Kanada, Frankrike, Italien, Ryssland och Uruguay. Mot regeringens vilja beslutade även svenska riksdagen 2010 att erkänna folkmordet på armenier.