Van Rompuy kritisk till EU-parlamentets nomineringar

Europeiska Råde ordförande Herman Van Rompuy är kritisk till valstriden mellan EU-partiernas toppkandidater som slåss om ordförandeposten i EU-kommissionen.

I en intervju i tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung  uttryckte van Rompuy sitt missnöje med att valet av ny ordförande för EU-kommissionen föregås av en kamp mellan toppkandidater tillhörande de stora politiska grupperna i EU-parlamentet, rapporter nyhetssajten EurActiv.

– Skillnaden mellan parlamentet och de som verkligen bestämmer är mycket tydlig för medborgarna, sade han till tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung och syftade på att det är Rådet som nominerar kandidaterna till ordförandeposten i EU-kommissionen.

Uttalandet upprörd flera EU-parlamentariker som tolkar Lissabonfördraget som att den politiska grupp som får flest platser i parlamentet efter EU-valet ska få utse kommissionens ordförande.

”Skandalöst. Det är uppenbart att han inte förstår den demokratiska nomineringsprocessen”, skrev ordförande för EU-parlamentets socialdemokrater Hannes Swoboda på Twitter.