Idag lägger EU 0,7% av sin budget på att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Vi socialdemokrater vill satsa mer, skriver Ellinor Eriksson (S).

Bild: SSU

Hoppa till artikelns andra spalt.

SSU: Befängt ge S skulden för europeisk massarbetslöshet

Socialdemokraterna föreslår en europeisk ungdomsgaranti – ingen ung EU-medborgare ska gå utan arbete eller utbildning. Det måste bli slut på passiv borgerlig politik som bara hoppas att marknaden ska lösa ungdomsarbetslösheten. Det skriver EU-kandidaten Ellinor Eriksson (S)  i replik till riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz (M) och EU-kandidaten Arba Kokalari (M).

Högern har styrt Europa i 15 långa år med katastrofala resultat som följd. 26 miljoner EU-medborgare, varav sex miljoner unga, saknar ett arbete att gå till.

Det är ett resultat av finanskrisen men också av högerns nedskärnings- och åtstramningspolitik. En växande ungdomsgeneration i såväl Sverige som Europa ser nu sina möjligheter och framtidsutsikter rationaliseras bort av ett högerstyrt, krisande EU.

Att i detta läge hävda att socialdemokrater sviker Europas unga är befängt.

Högerns svar på våra gemensamma utmaningar är mer marknadsliberalisering och än mer åtstramning. Högern har passivt tittat på och hoppats att marknaden ska lösa problemen med ungdomsarbetslösheten. Trots katastrofala resultat så vill Moderaterna ha mer av samma medicin.

Den första maj gick hela det socialdemokratiska partiet och demonstrerade under parollen ingen ung utan jobb. 90-dagarsgarantin som SSU drivit igenom är Socialdemokraternas viktigaste prioritet i Sverige. Vi vill nu se en liknande europeisk ungdomsgaranti – ingen ung EU-medborgare ska gå utan arbete eller utbildning. Investeringar i unga är investeringar i framtiden.

Idag lägger EU 0,7% av sin budget på att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det är helt riktigt att vi socialdemokrater vill satsa mer. Flertalet länder har redan infört en ungdomsgaranti. Det är dags för Sverige att gå samma väg. Det måste vara slut på den passiva borgerliga politik som sätter all tilltro till marknaden.

Det är dags för en socialdemokratisk politik som sätter bekämpandet av ungdomsarbetslösheten främst.

Ellinor Eriksson
Kandidat till Europaparlamentet (S) plats 7 och förbundssekreterare SSU