Annons

Maria Borgström (FI) säger att Feministiskt initiativ överväger att ansluta sig till vänstergruppen eller de gröna om partiet blir invalt i EU-parlamentet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Feministiskt initiativs val: rött och grönt

Feministiskt initiativ går starkt framåt i opinionen och skulle komma in i EU-parlamentet om det vore EU-val idag. Om de får mandat ansluter de sig troligen till vänstergruppen eller de gröna.

Feministiskt initiativ (FI) fick 4,3 procent av rösterna i den senaste opinionsundersökningen inför EU-valet. Står sig de röstsiffrorna på valdagen den 25 maj får partiet minst ett mandat i EU-parlamentet.

Partiet har ännu inte hittat någon given politisk grupp i EU-parlamentet att ansluta sig. Vänstergruppen och  de gröna ligger dock närmast till hands.

- Vi vill inte vara grupplösa utan tänker ingå i en politisk grupp eftersom det ökar våra påverkansmöjligheter. Det lutar mest åt Nordisk grön vänster [NGL] eller den gröna gruppen [G/EFA] som driver våra hjärtefrågor som är jämställdhet, öppenhet och tolerans, säger Maria Borgström som står på fjärdeplats på partiets valsedel och som ansvarar för kontakten med andra feministiska partier i Europa.

Hon tillägger att partiet nu analyserar vilken av grupperna som står närmast FI:s politik.

– Vi analyserar nu hur de röstat i frågor om till exempel jämställdhet och sexuell och reprouktiv hälsa [som bland annat handlar om människors rätt till sin egen kropp och till allsidig information om sexualitet och reproduktion], säger Maria Borgström.

På sikt är partiets mål att bilda en feministisk grupp i EU-parlamentet. Sedan 2010 har FI haft kontakt med feministiska partier i Polen, Spanien och Tyskland och insett att deras partiprogram liknar varandra på flera punkter.

– Det är viktigt att bilda en feministisk grupp så att de feministiska frågorna inte nedprioriteras hela tiden. Det är också viktigt att vi är fristående så att vi inte går in i oheliga allianser, säger Maria Borgström.

—> Europaportalens intervju med Soraya Post som toppar partiets valsedel.