För att förebygga framtida ekonomiska kriser vill vi att medlemsländerna får ökat inflytande i sin egen ekonomiska politik och en större insyn i finanssektorn, skriver Peter Eriksson (MP).

För att förebygga framtida ekonomiska kriser vill vi att medlemsländerna får ökat inflytande i sin egen ekonomiska politik och en större insyn i finanssektorn, skriver Peter Eriksson (MP).

Bild: David Gustavsson

Modernisera EU:s ekonomiska politik

Den ekonomiska krisen i Europa visar med smärtsam tydlighet problemet med EMU. För att förebygga framtida ekonomiska kriser vill vi att medlemsländerna får ökat inflytande i sin egen ekonomiska politik och en större insyn i finanssektorn. Det skriver Peter Eriksson (MP) i replik till Cecilia Wikström (FP). Båda kandiderar i EU-valet.

Eurokrisen har orsakat stor skada i många av EU:s medlemsländer och visat på den ekonomiska och monetära unionens (EMU) brister. Den lugnare utveckling vi sett i Sverige de senaste åren kan vi till stor del tacka svenska folket för genom att vi så tydligt sade nej i folkomröstningen 2003.

Till skillnad från Folkpartiet tycker Miljöpartiet att Sverige ska fortsätta att stå utanför eurosamarbetet. För att förebygga framtida ekonomiska kriser vill vi att medlemsländerna får ökat inflytande i sin egen ekonomiska politik och en större insyn i finanssektorn.

När Folkpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna satsade allt på att Sverige så fort som möjligt skulle byta valuta så valde folket, liksom Miljöpartiet, att säga stopp den gången. Den ekonomiska krisen i Europa visar med smärtsam tydlighet problemet med EMU.

En enda valuta i ett område där skillnaderna mellan de olika medlemsländerna är så stora skapar nämligen allt för stora spänningar. Den europeiska centralbanken ECB har konsekvent satt räntor anpassade efter Tysklands behov, vilket har satt länder som exempelvis Irland och Spanien i stora svårigheter.

Det är hög tid att modernisera EU:s ekonomiska politik. Vi vill att Sverige begär ett formellt undantag från EMU och att alla EU-länder ska ha rätt att välja att inte vara med i EMU. För att minska risken för framtida ekonomiska kriser måste medlemsländerna få större insyn i finanssektorns verksamheter.                                                               

Peter Eriksson (MP)
Kandidat till EU-parlamentet