Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

RFSL: Vänsterpartiet dåligt på HBTQ-frågor i EU

RFSL har undersökt hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat i HBTQ-frågor, samt låtit alla toppkandidater ta ställning till HBTQ-frågor i en enkät för att undersöka i vilken grad deras hållning överensstämmer med RFSL:s.

RFSL har undersökt hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat i HBTQ-frågor, samt låtit alla toppkandidater ta ställning till HBTQ-frågor i en enkät för att undersöka i vilken grad deras hållning överensstämmer med RFSL:s.

Annons

Folkpartiets och Miljöpartiets EU-parlamentariker är bäst i klassen. Vänsterpartiet, som profilerat sig mycket i HBTQ-frågor, överensstämmer till bara 80 procent med RFSL. Endast Kristdemokraterna har lägre grad av samsyn. Men vänsterpartistiske EU-parlamentarikern Mikael Gustafssonn är kritisk till RFSL:s metod i granskningen eftersom den omfattar flera rapporter som EU-parlamentet tagit ställning till.

– Jag har röstat för stärkta HBTQ-rättigheter som ingått som delförslag i rapporterna, men sedan lagt ner min röst eftersom jag ansett att rapporterna i sin helhet inte varit tillräckligt bra, säger Gustafsson och tillägger att han också röstade nej till ett förslag om att öronmärka EU-pengar till ett projekt mot diskriminering på grund av sexuell läggning, eftersom han ansåg att den förslagna budgeten till projektet var för liten.