Hoppa till artikelns andra spalt.

Stort europeiskt ointresse för EU-valet

Trots ansträngningar att öka valdeltagandet är tre av fem européer ointresserade av EU-valet.

62 procent av de nästan 9000 tillfrågade européerna i en undersökning från förra veckan är inte särskilt eller inte alls intresserade av EU-valet om mindre än två veckor. Störst var ointresset i Nederländerna.

Drygt en tredjedel avser absolut rösta i valet medan ytterligare 30 procent troligen kommer göra det. Siffrorna för Sverige är något lägre jämfört med den undersökning som Europaportalen lät göra i mitten av april där 35 procent absolut tänker rösta medan 32 procent troligen ska göra det.

En majoritet av de tillfrågade känner dessutom inte till de toppkandidater till posten som kommissionsordförande som de europeiska partierna lanserat inför valet i syfte att öka intresset. Mest känd är ledaren för franska nationalistiska och EU-kritiska Nationell fronten, Marine Le Pen som känns igen av 53 procent. Hon kandiderar dock inte formellt till posten som kommissionsordförande.

Annons

En förklaring till det låga intresset kan vara att undersökningen genomfördes mellan 1 och 25 april då valkampanjerna inte kommit igång helt.