Jean-Claude Juncker och David Cameron. Arkivbild.

Jean-Claude Juncker och David Cameron. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Ordkrig kring Juncker när Storbritannien vacklar om EU

EU-länderna är fortsatt oeniga om huruvida de ska acceptera Europahögerns kandidat Jean-Claude Juncker som ordförande i EU-kommissionen eller inte.

Enligt tyska tidningen Der Spiegel ska Storbritanniens premiärminister David Cameron ha sagt att den brittiska regeringen kommer att pressas att tidigarelägga en planerad folkomröstning om EU-medlemskap om EU-federalisten Juncker väljs. I klartext skulle valet av Juncker bidra till att Storbritannien lämnar EU.

Kommentaren från Cameron ska ha uttalats under ett privat samtal under EU-toppmötet i förra veckan då EU-ledarna diskuterade parlamentsvalet, och läckt till Der Spiegel.

Juncker å sin sida sade i en intervju i tyska Bild i helgen att de som motsatte sig hans kandidatur inte skulle tillåtas “utöva utpressning” på EU.

Cameron har lovat väljarna en omförhandling av brittiska EU-medlemskapet och att en folkomröstning ska hållas senast 2017, förutsatt att Tories vinner nästa parlamentsval 2015. Brittiska regeringskällor säger till The Guardian att Cameron kommer få svårt att kontrollera den mest EU-fientliga falangen av sitt parti, som kräver en tidigareläggning av folkomröstningen, om Juncker väljs till kommissionsordförande. I EU-valet för en vecka sedan blev EU-skeptiska Ukip största parti i Storbritannien.

Jean-Claude Juncker hade från början tyska förbundskanslern Angela Merkels stöd men i förra veckan tonade hon ned det och sade att andra än luxemburgaren var lämpliga kandidater för posten.

Men i fredags gav hon honom återigen uttalat stöd efter att hon utsatts för hård kritik i Tyskland för att ha gett efter för brittiska krav. De stora tidningarna Der Spiegel, Bild och Frankfurter Allgemeine Zeitung har i ledarstick kritiserat Merkels svajande och argumenterat för att kohandel mellan EU-ledarna utan folklig insyn innebär ett svek mot väljarna.

Det är EU-ledarna som nominerar ordföranden till EU-kommissionen, men enligt Lissabonfördraget ska de också beakta valresultatet I EU-parlamentsvalet, något som föranlett de europeiska partifamiljerna att föreslå kandidater.

Kristdemokratiska och konservativa EPP, som både Juncker och Angela Merkels kristdemokrater tillhör, blev största partigrupp i EU-valet. David Camerons konservativa Tories hoppade av partigruppen för fem år sedan i protest mot att vad de ansåg vara en alltför EU-federalistisk politik.

Regeringen i London vill att EU-ländernas regeringar, inte EU-parlamentet, ska bestämma om toppjobbet. Den hållningen möts av gillande från bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt och Ungerns Viktor Orbán.

I helgen sade också italienske premiärministern Matteo Renzi att Juncker var en möjlig kommissionsordförande, men inte den enda. Även franske presidenten Francois Hollande ska leta efter andra kandidater trots tidigare stöd för partigruppernas toppkandidater.

Förhandlingar om näste kommissionsordförande kommer att pågå under några veckor och EU-ledarna ska nominera kommissionsordförande i slutet av månaden.