Annons

Partiledaren för franska Nationella fronten tillika EU-parlamentarikern Marine Le Pen. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya turer kring Le Pen-grupp

Ryktesspridningen kring Nationella frontens försök till partigruppsbildning i EU-parlamentet nådde nya höjder på tisdagen med uppgifter på att de lyckats – något som sedan dementerades.

Inför EU-valet tillkännagav franska Nationella fronten och nederländska Frihetspartiet att de ville bilda en gemensam partigrupp i EU-parlamentet för att bekämpa ”monstret i Bryssel”.

På tisdagskvällen kom flera uppgifter som tydde på att de lyckats.

– Le Pen har lyckats bilda en högerextrem grupp, twittrade Ophélia Spanneut, journalist vid EU-tidningen Europolitics. Enligt henne väntar en presskonferens i nästa vecka.

Även den italienska EU-journalisten Giovanna Pancheri twittrade om detta.

Enligt uppgifterna skulle förutom nederländska Frihetspartiet och franska Nationella fronten belgiska Vlaams Belang, österrikiska FPÖ, italienska Lega Nord, litauiska Lag och rättvisa och polska Nya högerkongressen, KNP, enats om att ingå i gruppen Europeiska alliansen för frihet, EAF. Sammanlagt skulle gruppen då ha 44 EU-parlamentariker.

Men under onsdagen dementerade de två EU-parlamentarikerna från litauiska Lag och rättvisa uppgifterna. De uppger att de sitter kvar i EFD-gruppen som leds av brittiska Ukip. För att röra till det ytterligare rapporterar annan litauisk media att partiets två EU-parlamentariker går till varsin partigrupp – vilket EU-reglerna tillåter.

Om Le Pen lyckas hitta en annan samarbetspartner kan det bli svårt för det brittiska EU-skeptiska Ukip att hålla ihop sin egen EFD-grupp. Flera partier i den grupp de ledde under den förra mandatperioden har lämnat den. Dansk Folkeparti och Sannfinländarna har anslutit sig till ECR-gruppen som domineras av brittiska konservativa Tories. Samtidigt ser alltså italienska Lega Nord och litauiska Lag och rättvisa ut att ansluta sig till den mer extrema EAF-gruppen.

Det kan dessutom öppna för att Sverigedemokraterna kan komma att bli aktuella för EFD-gruppen, något som gruppledaren och Nigel Farage tidigare avfärdat. Under tisdagen hade Sverigedemokraterna dock ännu inte fått något svar från varken EFD eller ECR där de också ansöker om att få ingå. Enligt pressansvarig Martin Kinnunen väntar de svar först i nästa vecka.

Om Nigel Farage inte lyckas skrapa ihop tillräckligt många partier för att behålla sin partigrupp väntar ett svårt val: alliera sig med Nationella fronten, som Farage hittills dömt ut som antisemitiskt, eller bli grupplös, vilket innebär en stor maktförlust.