Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

EU-sanktioner ska slå mot rysk ekonomi

Ryska banker ska inte längre få låna pengar i Europa och export av teknologi för att utvinna olja stoppas. 

Medlemsländernas 28 EU-ambassadörer enades på tisdagskvällen om långtgående sanktioner mot Ryssland för landets inblandning i Ukrainakrisen.

Rådsordförande Herman Van Rompuy och kommissionsordförande José Manuel Barroso menar i ett gemensamt uttalande att EU sökt en fredlig lösning på konflikten men att ”vår vädjan i praktiken inte hörsammats”.

– Detta är avsett som en stark varning: olaglig annektering av ett territorium och avsiktlig destabilisering av en självständig grannstat kan inte accepteras på 2000-talet i Europa, sade de två EU-ledarna.

Sanktionerna går betydligt längre än tidigare åtgärder där det handlat om inreseförbud och frysning av tillgångar för personer och företag inblandade i Ukrainakonflikten. Men den litauiska presidenten Dalia Grybauskaitė, en av de regeringschefer som varit mest kritisk till tidigare åtgärder, menar att de nya sanktionerna kommer för sent.

– Jag anser att de nya EU-sanktionerna är ett steg framåt. Sanktionerna är nödvändiga men för sena och otillräckliga, sade Dalia Grybauskaitė, rapporterar baltiska nyhetsbyrån BNS.

Den åtgärd som väntas slå hårdast mot Ryssland är det förbud för ryska statsägda banker och deras dotterbolag att låna pengar i EU-länderna. Under 2013 lånade ryska banker nära hälften av sitt kapital i EU. De kan fortfarande låna pengar i andra delar av världen, men osäkerheten kan göra att räntan de måste betala stiger.

All export och import av vapen och material som kan användas inom krigföring stoppas. EU-länderna beräknas exportera sådant material för motsvarande närmare 200 miljarder kronor per år.

Sanktionerna drabbar även den ryska oljesektorn. All europeisk försäljning av teknologi som används av ryska företag för att utvinna olja förbjuds. Dock omfattar sanktionerna inte försäljning av olja eller den ryska gasindustrin.

EU är Rysslands största exportmarknad medan Ryssland är EU:s tredje största och står för knappt fem procent av medlemsländernas ekonomi.

I år spås den ryska ekonomin inte växa alls och inflationen ligger på 7,8 procent.

EU sätter även ytterligare namn på sin svarta lista över personer och företag som inte får resa in i unionen och får sina tillgångar frysta. Fyra av de nya namnen ska vara personer mycket nära den ryske presidenten Vladimir Putins inre krets. Sammanlagt består EU:s svarta lista nu av 95 personer och 23 företag och organisationer.

De europeiska sanktionerna träder i kraft senare i veckan. Om tre månader väntas en utvärdering.