Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den ungerske premiärministern Viktor Orbán.

Ungerns Orbán: Vi måste bryta med liberala principer

29 juli 2014 | Brysk EU-kritik

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán letar förebilder i Ryssland och Kina. Samtidigt kritiserar i ovanligt skarpa ordalag EU-kommissionär Neelie Kroes den ungerska regeringen för att underminera pressfriheten. 

Den konservative ungerske premiärministern Viktor Orbán ser inte längre den liberala välfärdsstaten som en modell för framtiden.

– Samtidigt som de dogmer och ideologier som väst har anammat försöker vi hitta den form av samhällsorganisering, den nya ungerska staten, som är kapabel att göra vårt samhälle konkurrenskraftigt i den stora globala kapplöpningen under de kommande årtiondena, sade Viktor Orbán under ett möte i rumänska Baile Tusnad på lördagen.

I en videoinspelning från mötet, som finns på den ungerska regeringens hemsida, sade Orbán att landet ”måste bryta med de liberala principerna och metoderna” och listade Ryssland, Turkiet, Indien, Singapore och Kina som ”framgångsrika” nationer.

– Jag tror inte att vårt medlemskap i EU hindrar oss från att bygga en oliberal ny stat grundad på nationella fundament. Eran av liberala demokratier är över. Vår tid kommer, sade Viktor Orbán.

Ungern har under Orbáns tid som premiärminister, sedan 2010, fått mycket kritik för bland annat maktmissbruk och tystande av oppositionella röster.

I maj i år drog den norska staten in bidrag till fler organisationer i Ungern som hjälpt till att kanalisera pengarna till olika icke-statliga, ofta regeringskritiska, organisationer efter att ungerska parlamentet styrt om bidragen till ett statligt företag. Viktor Orbán försvarade i helgen beslutet med att landet ”handskas med politiska aktivister som betalas av utlänningar”.

– Detta är förklaringen till att det är extremt rättfärdigat att det ungerska parlamentet har skapat en kommitté för att regelbundet övervaka och registrera utländska övervakares inflytande, sade Orbán.

Flera av organisationerna har skrivit en appell till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att göra allt i dess makt för att se till att ”Ungern lever upp till sina nationella åtaganden vad gäller föreningsfrihet.”

I juni klubbade det ungerska parlamentet en reklamskatt på upp till 40 procent som riktar sig mot privatägda medieföretag. Det enda företag som får den fulla beskattningen är det tyskägda TV-bolaget RTL.

– Vi är det sista större oberoende medieföretaget här och detta är ett försök att få bort oss från marknaden, sade Dirk Gerkens, RTL:s Ungernchef, rapporterar Wall Street Journal.

Enligt tidningen är RTL mycket kritiskare till regeringen jämfört med andra, statskontrollerade, mediaföretag. RTL räknar med att bolaget kommer att behöva betala motsvarande 140 miljoner kronor i ytterligare skatt per år. Parlamentet motiverar beslutet med att medieföretagen tidigare varit underbeskattade.

Tilltagen har fått EU-kommissionär Neelie Kroes att se rött. I ett ovanligt bryskt blogginlägg kritiserar Kroes den ungerska regeringen för att underminera demokratin i landet.

”Den ungerska regeringen vill inte ha ett neutralt, utländskt ägt mediebolag i Ungern: den använder en orättvis skatt för att göra sig kvitt demokratiska garantier och vinka av en upplevd utmanare till dess makt”, skriver kommissionären och tillägger att hon ser det som ett ”djupt oroande” mönster som är ”i strid med EU:s värderingar”.

Hon tar även upp tidigare ungersk lagstiftning som kommissionen ansett strida mot pressfriheten och att vissa av dessa lagar utgör ”en mycket reell oro”.

”Statskontroll, monopol och censur tillhör en annan, mörkare period i Ungerns historia och ingen bör försöka återgå till den”, skriver Kroes.

I april valdes Viktor Orbáns konservativa och nationalistiska Fidesz-parti om med bred marginal och fick fortsätta med den två tredjedelsmajoritet i parlamentet som krävs för att ändra landets grundlagar.

Den europeiska samarbetsorganisationen OSSE anklagade då regeringen för att ha missgynnat oppositionella.

”Det ledande regeringspartiet [Fidesz] åtnjöt otillbörliga fördelar på grund av restriktiva kampanjregleringar, snedvriden mediatäckning och kampanjaktiviteter som suddade ut separationen mellan politiskt parti och stat.”, heter det i OSSE-rapporten.

Det är inte första gången EU kritiserar Ungern för odemokratiska metoder efter bland annat kontroversiella reformer av domstolssystemet, dataskyddsregler och tillsättningar av viktiga poster som ska ha gynnat regeringspartiet Fidesz.

I slutet av 2012 tillrättavisades Ungern av EU-domstolen för en lag som radikalt sänkte pensionsåldern för landets domare.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret