Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy, Rysslands president Vladimir Putin och EU-kommissionens ordförande Jo´se Manuel Barroso. Arkivbild.

Ryssland spökar inför EU-toppmöte

STOCKHOLM 26 augusti 2014 | Ukrainas president till Bryssel

EU-ländernas inställning i den allt mer upptrappade konflikten med Ryssland kommer att vara avgörande när EU:s nya utrikeschef i helgen ska utses.

På lördagens extrainsatta toppmötet förväntas det bli en större strid om vem som ska efterträda EU:s utrikeschef den socialdemokratiska brittiskan Catherine Ashton än om vem som ska efterträda Europeiska rådets ordförande den konservativa belgaren Herman van Rompuy.

Trycket på EU:s stats- och regeringschefer att nå enighet är stort efter det misslyckade julitoppmötet. Därefter har den upptrappade politiska konflikten med Ryssland kring Ukraina ökat pressen i namnfrågan. Just synen på Ryssland kan vara det som avgör valet. Ska EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik vara en hök  eller en duva eller något däremellan.

– Det finns åtminstone tre kandidater, Italiens Mogherini, Polens Sikorski och Bulgariens Georgieva, sade EU-kommissionens kommande ordförande Jean-Claude Juncker i söndags till den österrikiska tidningen Kurier och öppnade för att fler kandidater kan komma i fråga. Han tillade att den som rådet utser också måste ha en chans att accepteras av Europaparlamentet.

Den italienska socialdemokratiska utrikesministern Federica Mogherini som av flera länder ses som en duva i Rysslandsfrågan vann inte gehör i juli. I stället vill några medlemsländer med Polen i spetsen de se den konservative polske utrikesminister Radek Sikorski som Ashtons efterträdare. Frågan är dock om Sikorski som anses stå för en betydligt hårdare linje mot Ryssland kan få ihop den nödvändiga majoriteten av röster i Europeiska rådet. I det läget kan den "opolitiske" bulgariskan och EU-kommissionären Kristalina Georgieva segla upp som en möjlig kompromisskandidat. Så långt är kandidatläget oförändrat sedan julimötet.

Samma läge gäller för efterträdaren till ordförande Herman van Rompuy. Här står dock inte kandidaterna på kö åtminstone inte offentligt. Den danska socialdemokraten och statsministern Helen Thorning-Schimdt anses vara den främsta kandidaten. Men senast i juli gav hon uppdraget kalla handen.

– Jag är inte kandidat, sade Helle Thorning-Schmidt efter toppmötet.    

Några timmar före lördagens möte kommer Ukrainas president Petro Porosjenko att träffa Herman van Rompuy för ömsesidig uppdatering i Ryssland-Ukraina frågan. Ämnet kommer sedan att diskuteras av EU:s stats- och regeringschefer.

Även konflikterna i Gaza och Irak kommer att diskuteras på toppmötet.

 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret