Annons

Brandflyg av samma typ som Italien och Frankrike skickat till Sverige.

Brandflyg av samma typ som Italien och Frankrike skickat till Sverige.

Bild: ECHO

Tre EU-länder hjälper Sverige bekämpa storbrand

Två EU-länder skickar brandflyg och ett land erbjuder tolkning av satellitbilder för att bekämpa den omfattande brand som  drabbat områden i Västmanland.

På tisdagen blev det klart att Frankrike omgående skickar tre specialbyggda flygplan för att hjälpa till att släcka den stora skogsbrand som härjar i Västmanland. Även Grekland har erbjudit stöd i form av specialanalyser av satelitbilder över det drabbade området. Dagen innan har Italien skickat två brandplan.

På söndagskvällen begärde svenska myndigheter hjälp via EU:s civilskyddsmekanism ERCC som på begäran koordinerar hjälpbehov mellan EU-länder.

Är det bara tre länder som erbjudit hjälp?

– Svenska myndigheter har varit mycket precisa i sin efterfrågan och speciellt bett om flygplan som kan hämta upp vatten direkt ur vattendrag och sedan släppa det över brandområden. Det är möjligt att även andra länder vill hjälpa till men alla har inte den här typen av flygplan som Sverige vill ha, säger Irina Novakova presstalesperson på EU-kommissionen i Bryssel till Europaportalen. Hon tillägger att Sverige nu fått de antalet plan som de anser sig vara i behov av.

Annons

Länder som hjälper andra länder inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism får själva bekosta sin insats men de kan i efterhand få hälften av sina kostnader ersatta från EU:s budget.

– Om de svenska myndigheterna ber om ytterligare hjälp är vi redo att bistå dem, säger Irina Novakova.