Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström vid den förra utfrågningen 2009. Arkivbild.

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström vid den förra utfrågningen 2009. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Politisk motståndare hyllar Malmström inför utskottsförhör

Även om Cecilia Malmström kommer att pressas om bristande öppenhet i internationella handelsförhandlingar och det kontroversiella investerarskyddet lär hon passera utskottsförhörens nålsöga utan större problem.

Sveriges kandidat till EU-kommissionen, folkpartisten Cecilia Malmström, har under de senaste veckorna pluggat in och suttit böjd över tjocka luntor om EU:s handelspolitik. På måndag ställs Malmström inför EU-parlamentets handelsutskott som under tre timmar förhör henne om hennes tänkta ämbete som kommissionär ansvarig för internationella handelsfrågor.

Det 74 ledamöter starka utskottet väntas pressa henne extra hårt på två punkter: öppenhet och det kontroversiella investerarskyddet. Under den nuvarande kommissionen har EU-parlamentarikerna känt sig tvungna att trycka på för att få tillgång till dokument som rör olika förhandlingar om frihandelsavtal mellan EU och andra länder. Många organisationer har dessutom kritiserat kommissionen för att hålla hemliga förhandlingar till dess avtalen är klara.

Parlamentarikerna kommer även att kräva Malmström på en ståndpunkt om det investerarskydd, ISDS, som väntas ingå i frihandelsavtalen med både USA och Kanada. Europaportalen erfar att det i dagsläget sannolikt inte finns någon majoritet i EU-parlamentet för avtal där ett sådant skydd ingår.

Men Malmström ses allmänt som en kompetent och duglig politiker. Som nuvarande EU-kommissionär och tidigare EU-parlamentariker har hon god insikt i hur arbetet i Bryssel går till.  

– Jag ser inga svaga punkter [hos Malmström] för tillfället, säger Bernd Lange, tysk socialdemokratisk EU-parlamentariker tillika ordförande i handelsutskottet, till Europaportalen.

En rad andra kommissionärer väntas dock få det hett om öronen. De flesta av dessa tillhör den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP. Detta har fått gruppen att hota med att fälla en kandidat från någon annan grupp om någon av deras kandidater bedöms vara olämplig.

– Om våra koalitionspartner kräver skalpen på någon av EPP-kommissionärerna kommer två huvuden att rulla, sade den franske EU-parlamentarikern Alain Lamassoure, rapporterar EurActiv.

För EPP-gruppen ligger den franske kandidaten, socialdemokraten Pierre Moscovici, mest illa till. De är kritiska till att en person med epiteten fransk och socialdemokrat ska bli ekonomikommissionär när landets ekonomi går så dåligt. Moscovici har tidigare varit Frankrikes finansminister.