Annons

Utrikesminister Margot Wallström (S) menar sig ha rätten att informera andra utrikesministrar om svenska regeringens vilja att erkänna Palestina. EU-nämnden vill dock att frågan först ska upp i utrikesnämnden.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-nämnd vill sätta munkavle på utrikesminister Wallström

Margot Wallström anser sig ha rätten att informera övriga utrikesministrar i EU att Sveriges regering vill erkänna Palestina och välkomnar därför en eventuell process i konstitutionsutskottet.

Frågan om ett svensk erkännande av Palestina skrev ett nytt kapitel på fredagen när den berördes i EU-nämnden. Utrikesminister Margot Wallström (S) som fick nämndens stöd för de frågor som formellt ska behandlas av utrikesministrarna stötte på patrull när hon nämnde att hon också skulle informera om den svenska regeringens syn på Palestina.

Tillsammans med Sverigedemokraterna fick alliansen majoritet för att markera mot att utrikesministern ska informera EU-ländernas utrikesministrar om viljan att erkänna Palestina som stat innan frågan varit uppe i Sveriges utrikesnämnd.

– Saker och ting ska gå till på rätt sätt. Presentera inte skälen i [EU:s utrikesråd] innan utrikesnämnden fått höra dem. Gör om gör rätt. Jag uppfattade att [utrikesministern] egentligen inte förstod det konstitutionella ansvar som hon har. Det här är en fråga för KU att granska, sade Kerstin Lundgren till journalister efter EU-nämndsmötet. Till skillnad från övriga allianspartier är Centerpartiet sedan tidigare positiva till att Sverige ska erkänna Palestina som stat.

Utrikesminister Margot Wallström var närmast oförstående kring EU-nämndens beslut. Hon påpekar att regeringen har kallat till utrikesnämnden och att regeringen inkom kort kommer med ett paket med förslag kring ett svenskt erkännande av Palestina.

– Sverigedemokraterna och allianspartierna gick ihop i ett, vill jag påstå, försök att lägga munkavle på utrikesministern. Att jag inte skulle på rådet informera kollegorna vad som står i regeringsdeklarationen, sade Margot Wallström till Europaportalen efter mötet.

Hur ser du på det i sak, har du munkavle nu?

– Nej. Jag tänker förstås informera och redovisa läget, sade Wallström och betonade att hon inte skulle argumentera eller försöka övertyga andra EU-länder att följa efter den svenska regeringen.

Oppositionen säger att du har fått bakläxa på ditt första möte i EU-nämnden.

– Nej, tvärtom var det uppbackning bakom [de formella] ståndpunkterna. De försöker att göra en inrikespolitisk poäng och det blev tycker jag lite genant för dem. Här går de ihop med Sverigedemokraterna och säger att man inte ska informera.

Är du inte rädd för att hamna i konstitutionsutskottet?

– De får inleda vilken process de vill och så får vi se, sade Margot Wallström.