Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) kan tänka sig stödja EU-kommissionens klimatmål. Arkivbild.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kan tänka sig stödja EU-kommissionens klimatmål. Arkivbild.

Finansminister Andersson kan tänka sig lägre klimatmål

Regeringen lägger sig på en lägre ambitionsnivå i klimatpolitiken än vad S och MP tidigare lovat.

När EU-ländernas finansministrar möts i morgon tisdag ska de bland annat diskutera unionens klimatpolitik.

På fredagens EU-nämnd sade finansministern Magdalena Andersson (S) att regeringens klimatpolitiska linje är minst en 40 procents minskning av utsläppen och minst 27 procents förnybar energi och minst 30 procents energieffektivisering fram till 2030.

Dessa siffernivåer är i linje EU-kommissionens förslag men betydligt lägre än de målsättningar som både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tidigare har profilerat sig kring.

– Det är klart när hon säger “minst” så kan det innebära högre nivåer. Men det kan tolkas som att Sverige ansluter till kommissionens mål rakt av, sade Jens Holm (V) efter EU-nämndens möte.  

Annons

Finansministerns uttalande kommer innan regeringspartierna officiellt enats i frågan. Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om regeringens klimatmål väntas bli klara inom kort kanske, redan idag måndag. Det meddelade miljöminister Åsa Romsons (MP) pressekreterare Clara Lindgren till Europaportalen.

Den 23-24 oktober träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel. De ska då enas om unionens klimat- och energimål för åren 2020 till 2030.