Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Italien försöker att tillmötesgå EU:s budgetkrav även Frankrike ändrar sin budget. Frankrikes president Hollande på EU:s toppmöte 23 oktober 2014.

Frankrike och Italien budgetpressar för att blidka EU

STOCKHOLM 28 oktober 2014 | Italien stryker skattesänkningar

För att dämpa EU-kommissionen och övriga euroländers missnöje backar både Italien och Frankrike från sina ursprungliga budgetplaner för 2015.

Knappt två veckor efter att Frankrike och Italien lämnat in sina preliminära budgetar för 2015 till EU-kommissionen för granskning är länderna beredda att minska statsutgifterna ytterligare för att dämpa omvärldens kritik.

Den italienska ekonomi- och finansministern Pier Carlo Padoan skriver i ett brev på måndagen till EU-kommissionär Jyrki Katainen att Italien är redo att bland annat stryka en planerad skattesänkning nästa år för att på så sätt minska budgetunderskottet. Sammantaget förstärks budgeten med drygt 40 miljarder kronor motsvarande 0,3 procentenheter av budgetunderskottet som då blir 2,6 procent, väl under EU:s treprocentsgräns.

Pier Carlo Padoan påminner samtidigt EU-kommissionen att landet befinner i den mest utdragna recessionen i sin historia. Tillväxten mätt i BNP har minskat nio procentenheter sedan 2008.

”Ekonomin är nu inne på sitt tredje år av recession. Ett fjärde året av recession bör undvikas med alla medel”, skriver den italienska ekonomi och finansministern.

Italien har problem med tillväxt och en allt för stor statsskuld men när det gäller budgetunderskott är man långt från värst i klassen. De senaste två åren har landet hållit sig under eller på högst tre procent.

Frankrike däremot har som regel oavsett regeringen bortsett från 2006 och 2007 konstant de senaste tio åren haft ett budgetunderskott som överstigit EU-gränsen på tre procent av BNP. Något som ser ut att fortsätta även 2015.

I ett brev också på måndagen till EU-kommissionär Jyrki Katainen säger finansminister Michel Sapin att de lyckats putsa på budgeten bland annat på grund av lägre räntekostnader motsvarande närmare 33 miljarder kronor.

Analytiker reagerade med viss skepsis på Frankrikes besked.

– Det här är kosmetiska förändringar som syftar till att svara på kommissionens krav med så lite som möjligt. Vi kanske har ett underskott på 4,1 procent i stället för 4,3 procent, men det kommer inte att vara på 3 procent, sade Jean Louis Mourier mäklare  på Aurel BGC till nyhetsbyrån Reuters.

I morgon onsdag kommer EU-kommissionen att ta ställning till de franska och italienska budgetarna. Det är sedan upp till euroländernas finansministrar att besluta hur eurogruppen ska ställa sig.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret