Den italienske premiärministern Matteo Renzi samtalar med EU-kommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italien publicerar hemliga EU-dokument

Den italienska regeringen har publicerat ett konfidentiellt EU-brev till EU-kommissionens stora irritation. Premiärminister Renzi lovar mer av samma vara.

Den 15 oktober gick tidsfristen ut för euroländerna att skicka in sina utkast till budgetpropositioner till EU-kommissionen för granskning att de följer unionens budgetregler. Men EU-kommissionen var inte nöjd med de inskickade uppgifterna från fem av länderna, bland annat Italien.

Kommissionens anmodan till Rom var ”strikt konfidentiell” men premiärminister Matteo Renzi valde ändå att publicerade brevet på den italienska regeringens hemsida. Detta till utgående kommissionsordförande José Manuel Barrosos stora irritation.

–Kommissionen var inte positiv till publiceringen eftersom vi har fortsatt samråd med olika regeringar, sade Barroso.

Matteo Renzi menade att Italien kommer fortsätta publicera uppgifter från EU-kommissionen.

–  De hemliga brevens era är över. Det är dags för öppenhet. Vi kommer inte bara att publicera brev i framtiden utan även [uppgifter om] vad som spenderas i dessa maktens hallar, sade Matteo Renzi på väg in till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.