Annons

EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker i samtal med Alenka Bratušek som tidigare varit Sloveniens premiärminister. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Prövodag för Junckers kommission

Det hettar till kring tillträdande kommissionärsordförande Jean-Claude Junckers slovenska kandidat. Senare på onsdagskvällen avgörs den kontroversielle spanjoren Miguel Arias Cañetes öde.

På tisdagen avslutades utfrågningarna av kommissionärskandidaterna med förhöret av nederländske Frans Timmermans som får posten som ordförande Jean-Claude Junckers högra hand. Timmermans tog på flytande engelska, tyska, franska, italienska och nederländska parlamentarikerna med storm.

Sloveniens kandidat Alenka Bratušek gjorde däremot en mycket svagare insats tidigare i veckan.

– Hennes prestation under utfrågningen var inte bra. Ingen grupp är redo att kämpa för henne, sade Giovanni La Via, ordförande för miljöutskottet till Vieuws efter måndagens utfrågning.

La Via trodde inte att Bratušek skulle klara vare sig omröstningen om lämplighet som kommissionär ens om hon fick något annat ansvarsområde än hennes tänkta: EU:s energiunion.

Omröstningen om Alenka Bratušek är planerad till klockan sex ikväll. På förmiddagen gick dock rykten om att hon skulle ha hoppat av innan omröstningen. Detta avvisade dock slovenskan på sin Facebooksida.

– Jag har inte hoppat av även om jag medger att allt detta inte är lätt att gå igenom. Dagens rykten om min avgång är en fabrikation, skriver Alenka Bratušek som pekar ut politiska motståndare i hemlandet som ansvariga för ryktesspridningen.

Även Junckers talesperson avvisade uppgifterna. Eventuellt väntar en kompletterande utfrågning med slovenskan men eftersom motståndet mot henne bland EU-parlamentarikerna är så tungt är det tveksamt om hon kan gå vidare.

Under onsdagskvällen sker även omröstningen om den spanske konservative kandidaten Miguel Arias Cañete som är tänkt att ansvara för energi- och klimatfrågor. Över en halv miljon elektroniska underskrifter har samlats in i protest mot spanjorer vars intressen i oljeindustrin och syn på kvinnor mött stor kritik.

Utgången av Cañetes omröstning är mycket oviss. Konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen, dit spanjoren hör, arbetar frenetiskt för att få ihop stöd hos övriga partigrupper. Eftersom man heller inte heller röstat om den franske socialdemokraten Pierre Moscovici kan EPP hota med att inte stödja honom om den socialdemokratiska partigruppen S&D inte ställer sig bakom Cañete.

En sådan politisk uppgörelse som inte bygger på kandidaternas kompetens och prestationer ligger inte i linje med reglerna för hur kandidaterna ska bedömas. Enligt parlamentets regelbok ska kandidaterna utvärderas efter tre huvudkriterier: allmän duglighet, engagemang för Europa och personlig oavhängighet. Kunskaper om sitt område och förmåga att kommunicera ska också tas med i beräkningarna.

Statsvetaren Göran von Sydow vid forskningsinstitutet Sieps misstänker att bedömningarna av kandidaterna blivit mer politiska.

– Jag tycker att det verkar finnas en sådan tendens att man använder det som ett politiskt verktyg, säger Göran von Sydow till Europaportalen.

Han menar att det är mer politik bakom utfrågningarna än man kunde väntat sig med tanke på att EU-parlamentet redan slutit upp bakom det arbetsprogram som tillträdande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tog fram i samband med att han blev vald.

Sammanlagt fick sex kandidater i uppgift att förtydliga sina ståndpunkter. Av dessa har tre fått klartecken av parlamentarikerna. Sedan tidigare är det klar att ungraren Tibor Navracsics, en av dem som fått bakläxa, godkänns som kommissionär men att han inte får behålla medborgarfrågor i sitt ansvarsområde. Även britten Jonathan Hill, som kallades tillbaka till Bryssel för att förtydliga vissa frågor, väntas godkännas. Tjeckiens Věra Jourová fick på tisdagen grönt ljus.

Kvar av kandidaterna att ta ställning till för EU-parlamentet är Frankrikes Pierre Moscovici, Finlands Jyrki Katainen, Nederländernas Frans Timmermans, Italiens Federica Mogherini, Lettlands Valdis Dombrovskis och Storbritanniens Jonathan Hill.

Ett alternativ till att helt avvisa en kommissionärskandidat är att tilldela denne en annan portfölj än den ursprungliga.

Alla eventuella nya kandidater måste frågas ut igen av EU-parlamentet. Nya utfrågningar väntar även dem som redan godkänts med får ett nytt ansvarsområde. Om tidtabellen ska hålla väntas de utfrågningarna hållas under nästa vecka.