Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentet. Arkivbild.

Strid om Europaparlamentarikers extrainkomster

BRYSSEL 14 oktober 2014 | Max Andersson (MP): En felräkning

EU-parlamentet riktar skarp kritik mot Transparency Internationals sammanställning av ledamöternas extrainkomster. 

Korruptionsgranskaren Transparency Internationals Brysselkontor har satt upp en hemsida där alla EU-parlamentarikers inkomster utöver deras arvoden som ledamöter redovisas. Även deras uppdrag utanför parlamentet listas i syfte att belysa tänkbara intressekonflikter. Organisationen har även rankat parlamentarikerna med en ”yttre aktivitetsindikator” som visar på deras engagemang utanför parlamentet.

Enligt deras beräkningar tjänar de 751 EU-parlamentarikerna sammanlagt mellan motsvarande 53 och 167 miljoner kronor utöver sina arvoden som ledamöter per år.

Inkomsterna och aktiviteterna är i sig inte olagliga men sammanställningen möjliggör enligt Tranparency International en ”bättre övervakning av potentiella intressekonflikter eller att identifiera de EU-parlamentariker som har en hög grad av yttre aktiviteter”.

Men EU-parlamentet rasar mot sammanställningen som man anser leda till ”en rad mycket vaga och därför orättvisa utvärderingar och slutsatser”.

”Tranparency International har valt en analysmetod och -jämförelse som resulterar i åtskilliga grovt missvisande slutsatser”, heter det i det för EU-parlamentet ovanligt hårda uttalandet.

”Det faktum att ett stort antal EU-parlamentariker engagerar sig i aktiviteter utanför ’Brysselbubblan’ är något att applådera åt snarare än att kritisera”, menar EU-parlamentet.

Toppar listan över yttre aktiviteter gör den franska EU-parlamentarikern Nathalie Griesbeck. EU-parlamentet kallar det dock ”bisarrt” att man pekar ut henne som enligt EU-parlamentet har ett stort antal ”obetalda, välgörande och inte tidskrävande aktiviteter”.

Max Andersson (MP), som kommer högst av de svenska EU-parlamentarikerna på rankingen, menar att det beror på en felräkning från Transparency International som bokfört ett årsarvode från hans tidigare uppdrag som regionfullmäktige i Västra Götaland som ett månadsarvode.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret