Linnéa Engström. Arkivbild.

Bild: Märta Thisner

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk rysktalande feminist med miljöfokus tar plats

Sveriges färskaste EU-parlamentariker får stora skor att fylla men laddar inför det stora klimatmötet i Paris nästa år.

Efter att Miljöpartiets affischnamn i EU-valet Isabella Lövin blivit biståndsminister i den nya svenska regeringen tar partiets femtenamn Linnéa Engström i dag torsdag över hennes arbete i EU-parlamentet.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är bara rakt in i smeten, säger Linnéa Engström.

Eftersom platserna i EU-parlamentets utskott redan är fördelade får hon ta över Lövins plats som vice ordförande i fiskeriutskottet och suppleant i miljöutskottet.

– Jag kan inte fylla hennes skor [men] jag vill försäkra alla som röstade på Isabella Lövin att fiskeriarbetet fortsätter. Vi har en väldigt god relation och vi kommer arbeta nära varandra, säger hon.

Fiskeriutskottets största uppgift denna mandatperiod blir att se till att den stora fiskereform som klubbades förra våren verkligen tas i bruk i medlemsländerna.

– Vi ska sätta det på plats helt enkelt. Det känns jättespännande.

Hon blir även ersättare i jämställdhetsutskottet.

– Jag kandiderade ju mycket på en feministisk agenda, säger Engström som även intresserar sig för omfördelning av resurser för att klara klimathotet.

Hade Linnéa Engström själv fått önska skulle hon vara ordinarie i miljö- eller energiutskottet. EU-parlamentets Rysslandsdelegation lockar också.

– Det fördelas extremt orättvist. Det finns väldigt mycket att göra där, säger Linnéa Engström.

Den viktigaste EU-frågan anser hon klimatet vara och i synnerhet förberedelserna inför det stora klimatmötet i Paris i slutet av nästa år. Hon pekar även ut den höga arbetslösheten och energifrågorna som viktiga.