EU-kommissionen har genomfört en omfattande granskning av medlemsländernas lagstiftning för den växande internetbaserade spelindustrin. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sveriges spelpolitik inför EU-domstolen

EU-kommissionen menar att den svenska lagstiftningen om spel på nätet inte följer EU-regler och drar landet inför domstol.

I november i fjol höjde EU-kommissionen ett varningens finger för lagstiftningen kring spel och dobbel på internet i sju medlemsländer, däribland Sverige. Kommissionen manade då Sverige att vidta åtgärder för att uppnå full överensstämmelse med EU:s regler när det gäller reglering och tillsyn över det svenska spelmonopolet. 

Kommissionen anser att man å ena sidan inte kan begränsa internetspel för att skydda konsumenter och å andra sidan tillåta statsmonopolet Svenska spel att göra "aggressiv reklam" som uppmuntrar fler att börja spela på nätet.

På torsdagen beslutade kommissionen att Sveriges åtgärder inte var tillräckliga och tar ärendet till EU-domstolen. Det handlar om två delar som rör nätpoker och vadslagning om sport och statliga Svenska spels ställning på den nätbaserade spelmarknaden. Man anser även att det svenska systemet saknar nödvändig statlig kontroll.

Maarten Haijer, generalsekreterare för branschorganisationen EGBA, ser beslutet som ett genombrott.

– Sverige har fått många år på sig att se till att lagstiftningen överensstämmer med EU-lag men tyvärr fanns lite engagemang att ändra sig, sade Maarten Haijer i ett uttalande.

Processen har pågått i tio år. 2008 inledde kommissionen ett så kallat överträdelseförfarande mot Sverige i frågan.

I dag får medlemsländerna relativt fritt reglera sina spelmarknader med hänsyn till allmänintressen som konsumentskydd och åtgärder mot pengatvätt. Men sådan reglering måste vara nödvändig och förenlig med EU-lag.