Peter Lundgren är en av två EU-parlamentarikern från Sverigedemokraterna som nu blir grupplösa. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverigedemokraternas partigrupp upplöses efter avhopp

Efter att den lettiska EU-parlamentarikern Iveta Grigule lämnat EU-kritiska EFDD måste gruppen lösas upp. 

Iveta Grigule hoppade på torsdagen av EFDD, troligtvis till den konservativa ECR-gruppen. Det gör att EFDD bara har ledamöter från sex medlemsländer vilket är ett för lite för att nå upp til EU-parlamentets krav. Uppgiften bekräftades vid lunchtid av EU-parlamentets presstalesperson Jaume Duch.

De två svenska EU-parlamentarikerna Peter Lundgren och Kristina Winberg ingick i partigruppen som dominerades av brittiska Ukip och italienska Femstjärnerörelsen. Gruppen var EU-parlamentets minsta.

Anledningen till lettiskans avhopp är i nuläget okänd. Enligt EFDD-gruppen ska Grigule ha lockats av EU-parlamentets talman Martin Schulz och EPP-gruppens ledare att hoppas av gruppen i utbyte mot att hon fick jobbet som ordförande i parlamentets delegation till Kazakstan. Andra uppgifter ger vid handen att avhoppet har att göra med den pågående regeringsbildningen i Lettland.

Uppbrottet innebär att den EU- och invandringskritiska gruppen höll fyra månader sedan den med nöd och näppe bildades i juni.

– Det var en väntat sammanbrott, även om det gick snabbare än förutsett, sade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) i ett uttalande.

Att inte ingå i någon partigrupp innebär att man förlorar inflytande genom att bland annat talartiden förkortas och att de går miste om partibidrag.

Gruppen kan dock bildas på nytt om en ledamot från något av de 22 länder som inte ingick i gruppen i framtiden väljer att sluta upp. 

Europaportalen har sökt de sverigedemokratiska EU-parlamentarikerna för en kommentar.