Annons

Debatten om EU-invandring i Storbritannien går het. Arkivbild.

Bild: Poplinre

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-migranter miljardvinst för Storbritannien

EU-migranter har bidragit med sammanlagt 240 miljarder kronor till den brittiska statskassan under 2000-talets första tio år.

En studie gjord av två ekonomer vi det prestigefyllda University College of London visar att EU-migranter i Storbritannien har varit en stor ekonomisk tillgång för landet. Ekonomerna har subtraherat de bidrag och stöd som gått till personer från övriga EU från de pengar de betalat i skatt när de arbetat i Storbritannien.

Den beräknade nettoeffekten är motsvarande närmare 240 miljarder kronor. Av dem stod migranter från de öst- och centraleuropeiska länder som gick med i EU 2004 för en fjärdedel. Migranter från övriga EU-länder stod för resten: tre fjärdedelar.

Som jämförelse var under samma period, första årtiondet under 2000-talet, personer födda i Storbritannien nettobidragstagare – de fick mer i bidrag och stöd än de betalade i skatt.

Orsaken till att EU-migranter bidrar mer än tär på den brittiska ekonomin är enligt forskarna att de i större utsträckning är ute på arbetsmarknaden än infödda och att de får mindre bidrag än personer födda i Storbritannien.

Hur stor skillnaden mellan de bidrag som migranterna får och skatter de betalar skiljer sig dock åt. Migranter från de 15 ”gamla” EU-länderna betalade 64 procent mer i skatt än de fick i bidrag. Motsvarande siffra för de ”nya” medlemsländerna var tolv procent.

Att få möjligheten att införa begränsningar för EU-migranter till Storbritannien har varit ett av premiärminister David Camerons viktigaste krav i de omförhandlingar av EU-medlemskapet som han vill ha. Det är också en fråga som dominerar brittisk inrikespolitik inför nästa års parlamentsval.

– En central fråga i den offentliga debatten om invandring är om invandrarna bidrar med sin beskärda del till skatte- och välfärdssystemen. Vår nya analys målar en positiv bild av det totala skattebidraget från nyligen invandrade personer, särskilt för invandrare som kommer från EU, sade Christian Dustmann, en av författarna till studien, i ett uttalande.

Det är inte den första studien som visar att EU-migration är en god affär för britterna. Två tidigare studier (här och här) har kommit fram till en liknande siffra, dock något högre: 260 miljarder kronor under de första tio åren på 2000-talet.