Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Motstånd mot turkiska EU-förhandlingar gror hos svenska EU-parlamentariker

Efter Lars Adaktussons besked sällar sig även Cecilia Wikström till dem som vill frysa Turkiets medlemskapsförhandlingar.

Den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP i EU-parlamentet beslutade i juni att man inte längre förespråkar att Turkiet ska bli medlem i EU. Då ansåg EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) inte att man bör stänga dörren till Turkiet.

– Utvidgningen har varit och är EU:s starkaste påverkansinstrument. Att avsäga sig möjligheten att påverka de länder som vill bli medlemmar i en demokratisk riktning, tycker jag är fel, sade Adaktusson till Europaportalen.

I en debattartikel i DN på söndagen slår Adaktusson dock fast att det bär ”emot att behöva konstatera att [EPP:s bedömning] är riktig”. Han förespråkar numera att medlemskapsförhandlingarna med Turkiet ska läggas på is.

”Att fortsätta förhandlingarna om fullt medlemskap vore att blunda för Turkiets icke-demokratiska politik och värderingsmässiga vägval.”, skriver Lars Adaktusson.

Tidigare har ingen svensk EU-parlamentariker gått ut med att de vill stoppa förhandlingarna. Nu vill förutom Sverigedemokraterna, som närmast gick på val i frågan, även Kristdemokraterna och en folkpartist göra det.

Cecilia Wikström (FP) vill att förhandlingarna ska frysas. Hon menar att Turkiets tidigare iver att få gå med inte längre finns kvar.

– Det intresset verkar ju ha svalnat och nästan dött med tanke på att allt det som handlar om grundläggande mänskliga fri- och rättigheter och demokrati verkligen inte tas på allvar, säger hon till Europaportalen.

– Jag skulle verkligen vilja att [Turkiet gick med] men det känns som en väldigt avlägsen dröm just i dag.

Cecilia Wikström pekar på att alltfler oliktänkare sätts i fängelse och att Turkiet skickat krigsfartyg och helikoptrar inom Cyperns ekonomiska zon där EU-landet borrar efter olja.

Hon tror inte att en frysning av förhandlingarna kommer att försvåra situationen för EU-positiva rörelser i Turkiet.

– De EU-positiva krafterna måste komma från toppen, det måste vara regering, riksdag och president som på något sätt initierar den processen. Nu ser vi snarare att det är tvärtom, säger Cecilia Wikström som dock inte får medhåll att av sexton svenska EU-parlamentariker däribland sin partikamrat Marit Paulsen och allianspartiet Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt.

– Jag anser att det vore olyckligt att avbryta medlemskapsförhandlingar med Turkiet eftersom det skulle försvaga de krafter som vill reformera landet, säger Anna Maria Corazza Bildt till Europaportalen i en skriftlig kommentar.

Hon menar att förhandlingarna är den bästa moroten för att få till stånd förändring i Turkiet mot mer demokrati och yttrandefrihet.

– Detta är visserligen en process som tar lång tid, men att frysa förhandlingarna vore kontraproduktivt eftersom det kraftigt skulle minska EU:s möjligheter att påverka utvecklingen i rätt riktning. Alternativet är farligt och skulle kunna innebära en radikalisering av den turkiska linjen och en återgång till den gamla politiken, säger Anna Maria Corazza Bildt.