Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU kapar kortavgifter

EU sätter ett tak på hur stor avgifter som får tas ut när man betalar med med sitt plastkort.

Onsdagens provisoriska överenskommelse mellan företrädare för EU-parlamentet, kommissionen och medlemsländerna gör att det införs ett tak på så kallade förmedlingsavgifter för betal- och kreditkortsföretag med syfte att öka konkurrensen och pressa priserna. Förmedlingsavgifter är en dold avgift som drabbar försäljarna.

– Med lägre förmedlingsavgifter blir det lättare för nya aktörer att utmana kortjättar som Visa och Mastercard, sade EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) som ansvarat för frågan i den socialdemokratiska partigruppen S&D.

Enligt uppgörelsen får förmedlingsavgiften för betalkort vara högst 0,2 procent och för kreditkort högst 0,3 procent av priset på varan.

Överenskommelsen måste få ett formellt godkännande i EU-parlamentet och ministerrådet innan den kan bli lag.