EU kapar kortavgifter

EU sätter ett tak på hur stor avgifter som får tas ut när man betalar med med sitt plastkort.

Onsdagens provisoriska överenskommelse mellan företrädare för EU-parlamentet, kommissionen och medlemsländerna gör att det införs ett tak på så kallade förmedlingsavgifter för betal- och kreditkortsföretag med syfte att öka konkurrensen och pressa priserna. Förmedlingsavgifter är en dold avgift som drabbar försäljarna.

– Med lägre förmedlingsavgifter blir det lättare för nya aktörer att utmana kortjättar som Visa och Mastercard, sade EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) som ansvarat för frågan i den socialdemokratiska partigruppen S&D.

Enligt uppgörelsen får förmedlingsavgiften för betalkort vara högst 0,2 procent och för kreditkort högst 0,3 procent av priset på varan.

Överenskommelsen måste få ett formellt godkännande i EU-parlamentet och ministerrådet innan den kan bli lag.