Svenskar mest positiva till invandring

I inget annat EU-land är medborgarna så positiva till invandring som i Sverige.

Med 72 procent av de tillfrågade i EU:s senaste stora opinionsundersökning Eurobarometern är svenskarna överlägset mest positiva till personer som invandrar utifrån unionen. På delad andra plats finns Kroatien och Spanien där 48 procent anser att utomeuropeisk invandring är ganska eller mycket positivt.

Svenskarna är även de mest positiva till invandring från andra EU-länder – över fyra av fem tillfrågade ger tummen upp. Med sammanlagt dryg tre fjärdedelar positivt inställda till EU-migration kommer finländare på andra plats i undersökningen.

I genomsnitt är EU-borna mer gynnsamt inställda till invandring från andra medlemsländer, drygt hälften instämmer i påståendet att EU-migration väcker en positiv känsla.

En majoritet, 57 procent, av de närmare 28 000 tillfrågade EU-borna är däremot negativa till invandring från länder som inte tillhör EU. Bara drygt en tredjedel är positiva. Mest negativa är letter och tjecker.

En annan undersökning visar på liknande resultat – att svenskarna i en europeisk jämförelse generellt är mer positiva till invandring än andra EU-bor.


Gurkburken

16 januari 2015

Jo, men (den visuella) skillnaden skulle bli mycket mindre mot de toppländer som har många "vet ej".

Gurkburken

16 januari 2015

Var har du hämtad din tabell ifrån? 80,1 % utlandsfödda låter väldigt högt för Luxemburg. Går frågorna i Eurobarometern till medborgare eller bosatta?

Fredrik Haglund

16 januari 2015

Hej Gurkburken!

De "positiva delen" av stapeln är längst ned på grund av att det då blir lättare att uppskatta summan av "mycket positiv" och "ganska positiv" i förhållande till procentsatserna till vänster och jämföra den. Artikeln jämför i första hand hur positiva EU-borna är. I denna artikel jämförs den negativa synen på invandring och då hamnar den "negativa delen" av stapeln nederst. Om artikeln hade handlat om vilka som svarar "vet ej" hade den stapeln kommit längst ned. Det går att klicka på ett eller flera av svarsalternativen till vänster i grafiken för att bara visa dem. På så sätt kan man lättare få en överblick av exempelvis andelen med negativ inställning. Tyvärr tillåter inte grafikprogrammet betraktaren att själv bestämma sorteringsalternativ.

Uppgifterna kommer från Eurostat. Respondenterna är bosatta i landet, inte nödvändigtvis medborgare. Hela metodologin finner du här.

POS

16 januari 2015

Ja, det märks ju bl a genom
- våra och Tysklands generösare villkor
- det höga ansökningstrycket
- flertalet andra EU-länders restriktivare hållning
- att vårt folkhushåll, om nuvarande förhållanden består, kommer att krokna p g a kapacitetsbrist.

Gurkburken

17 januari 2015

Tack för länken till metodologin. "Vet ej" skulle inte vara i botten av stapeln, utan överst efter "mycket positiv" till invandring. Det skulle i så fall visa att Sverige hör till de minst negativa, men med mindre skillnad mot konkurrenterna.

Var hittade du siffran att 80 procent av Luxemburgs befolkning är utlandsfödd? Fascinerande att ett land med 80 procent utlandsfödda är mindre positivt till invandring än Sverige.

Jo

17 januari 2015

Intressant resultat, men det skall inte misstolkas som att majoriteten är för nuvarande invandringspolitik. Det är ju inte frågan om vi skall ha utomeuropeisk invandring eller inte utan om hur mycket och vilka grupper.

Skjalfti

17 januari 2015

Hej Fredrik! Om du bara kikar som hastigast på SCB (http://tinyurl.com/nokuqml) kan du se att andelen utrikes födda i Sverige snarare är över 15%, vilket borde väcka viss tveksamhet inför riktigheten i tabellen du citerar.

Sedan, att vi med det exceptionella medieklimat som gäller i Sverige har en markant högre andel positiva är inte så konstigt. Att politiken som förenade S och Allianspartierna i decennier nu utan tvekan döms ut som tvärrasistisk när den istället presenteras av SD är däremot rätt märkligt...

Slutligen, frågan i sig är inte särskilt intressant. Svenskar kan vara positiva till invandring som koncept, det betyder inte att den rekordnivå på invandring som vi nu står inför kommer att accepteras av majoritetsbefolkningen på sikt.

drake

17 januari 2015

Intressant. Kommer förmodligen citeras enormt i svensk press.
Som någon påpekade så är 15.9% av svenskarna födda utomlands. SCB.
Varför det osanna 7.4%? Ngn viktning?

Även påpekandet att det är lite ointressant fråga är väl att superrasisterna i Finland (76%) och Danmark (69%) år påtagligt positiva. Kul även att 1/3-del av svenskarna ser någon förbättring av invandringen i annan undersökning men att så många här (i denna undersökning) har positiva känslor. Det betyder att det finns stor potential att höja skatten för att bekosta ökad invandring. Eller. Hmmmm....

Stina

17 januari 2015

Litar inte ett dugg på Europaportalens undersökning. Europaportalen är ett propagandaorgan för EU och massinvandring.

ML

17 januari 2015

Hahaha... Vilket skämt till undersökning. Gör om - gör rätt. Och se till att rättelserna oxå når media.

Fredrik Haglund

17 januari 2015

Hej Skjalfti!

Du har så klart helt rätt, tack för din påpekan. Jag ber om ursäkt. Tabellen ovan visar andel personer med utländskt medborgarskap. Nedanstående uppställning visar andel utlandsfödda i EU-länderna. Siffrorna avser första januari 2013. Mer information finns här.

–> Stina. Som framgår av artikeln är det inte vi som genomfört undersökningen.

–> ML. Var någonstans anser du att undersökningen brister?

 

Land Andel utlandsfödda
Luxemburg 42,35%
Cypern 23,36%
Österrike 16,12%
Irland 16,04%
Belgien 15,66%
Sverige 15,41%
Estland 15,04%
Lettland 13,80%
Kroatien 13,50%
Spanien 13,21%
Tyskland 12,54%
Storbritannien 12,26%
Frankrike 11,49%
Nederländerna 11,49%
Slovenien 11,30%
Grekland 11,17%
Danmark 9,79%
Italien 9,54%
Malta 8,95%
Portugal 8,40%
EU 6,68%
Finland 5,16%
Litauen 4,72%
Ungern 4,27%
Tjeckien 3,68%
Slovakien 2,92%
Polen 1,76%
Bulgarien 1,32%
Rumänien 0,91%

Dan N

17 januari 2015

Intressant rapport, hade inte trott att den skulle visa så stor skillnad på Sverige och övriga länder i Europa.

Upprörd :)

17 januari 2015

Trix med siffror, folk vill ha vanlig invandring, inte asylinvandrare som kostar oss 60-250 miljarder per år.
Även Hägglund med KD har vaknat, nu väntar vi på att S och M ska bli som före 2006 mer likt SD.

ML

18 januari 2015

507 milj inv i EU. 27900 som tillfrågats. Jodåsåatte. Himla representativt och statistiskt säkerställt. 1.9% av EUs medborgare är svenskar. 1.9% av 27900 pers. Vilket urval! Stoppa pressarna. Vilken nyhet.

Argonheart

18 januari 2015

På sista sidan i metodiken ser det ut att stå att antal intervjuer i Sverige är 1023 st,
är det rätt uppfattat? Om så är fallet så är det alltså cirka 0.01% av befolkningen som intervjuats,
eller alla som bor i ett kvarter ungefär. Det är ett löjligt litet underlag.
Skojigt förresten att dagens DN, på samma sida som dom skriver om Eurobarometern, har en artikel om att
Statistiska Centralbyrån klagar på att svarsfrekvensen i deras undersökningar gått ner,
och blivit så låg att det i bland kan vara svårt att dra några meningsfulla slutsatser av svaren.

Bosse

18 januari 2015

Fredrik, du undrar på vilket sätt undersökningen brister. På webbsidan http://hotpot.se/politik/svenskarna-mest-invandringspositiva-i-eu-eller/ så hittar du alla brister i denna undersökning!

joh on bevegår

12 februari 2015

hej bra mer debatt om eu eu frågor ska in i vardagens politik... mer eu radio och tv program gemensamma nyheter för europa mera eu politik i nyheterna osv för ett starkt miljövänligt grönt hållbart eu johnb.

Nappe

11 mars 2015

Hur kommer det sig då att SD fortsätter att växa?

Nappe

11 mars 2015

Svenskar brukar generellt sett vara positiva till invandring. Men inte till den massinvandring som pågår just nu.

Die dumme schweden

1 augusti 2015

Varför måste Sverige och svenskar ständigt sticka ut bland alla undersökningar? Om en undersökning hade gjorts på vilket europeiskt folk som är mest hjärntvättade så hade den undersökningen tamejfan sett likadan ut.

Jerry Holmlund

4 augusti 2015

SD som INTE gillar massinvandring (men "invandring") har dubblat sitt röstetal vid varje val..
Hur kan man då påstå att svenskar gillar utomeuropeisk invandring?
Det första jag lärde mig inom statistik/media var att ta reda på, inte VAD undersökningen visade, utan VILKA finns bakom och VARFÖR undersökningen gjorts..
Att ett EU-propagandaorgan kommer fram till att 70% av svenskarna gillar "utomeuropeisk inv" är inte förvånande? Man kanske använder sig av "korrektionsfaktorer" likt många opinionsinstitut? Detta för att få önskat resultat.
Förstår inget, när jag spontant talar med folk på stan för att pejla läget har jag de senaste året kanske mött EN person som gillat dagens inv.. Resten ogillar den med kommentaren "fast det törs man ju inte säga öppet"
(Är fö en person med utländsk bakgrund)

Tomas Källman

11 september 2016

Vad hände med undersökningen i sin helhet. Tidigare låg den ute och där kunde man längre ned läsa att Svenskarna, kanske så många som 80-90% av de tillfrågade ville se åtgärder mot illegal invandring. I Italien var siffran över 95%.. Otroligt vinklat reportage/artikel

-->