Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem under tisdagens utfrågning.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland i mål – reformlista godkänd

Euroländerna godkänner den grekiska regeringens sparförslag och förlänger krislånen i ytterligare fyra månader.

Klockan 23:15 på måndagen kom den grekiska listan över sparåtgärder in i eurogruppchefen Jeroen Dijsselbloems inkorg.

– Ganska sent, men den kom in i tid, sade Dijsselbloem under en utfrågning i EU-parlamentets ekonomiutskott på tisdagsförmiddagen.

Listan, på sex A4-sidor, innehåller de reformer som den grekiska regeringen vill genomföra för att möta den krav som långivarna ställer för att ge landet krislån.

Dokumentet fick under tisdagen ett första positivt utlåtande av de tre långivarna – Europeiska centralbanken, Internationella valutafonden och EU-kommissionen.

Euroländernas finansministrar gav därefter sitt godkännande vilket meddelades efter en telefonkonferens på tisdagseftermiddagen.

Detta innebär att det grekiska krisprogrammet förlängs och därmed utbetalningar av tidigare överenskomna krislån till Grekland.

Nu återstår för en rad nationella parlament i euroländerna, bland anant Finlands och Irlands att formellt godkänna förlängningen. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble ska enligt Handelsblatt föreslå att den tyska förbundsdagen, ett av de nationella parlament som måste godkänna ytterligare krislån till Grekland, röstar för en förlängning.

Godkännandet är dock preliminärt. Senast i april ska de tre institutionerna tillsammans med den grekiska regeringen nagelfara de åtgärder som vänsterregeringen i Aten vill genomföra. Alla åtgärder måste enligt förra veckans överenskommelse godkännas av den före detta trojkan.

Efter de fyra månaderna, som förlängningen av programmet sträcker sig, ska långivarna och Grekland göra en ny utvärdering av situationen.

– Vi har alltid sagt i eurogruppen att om Grekland binder sig till programmet och uppfyller alla nödvändiga mål är euroländerna fortsatt villiga att ytterligare stödja Grekland, sade Jeroen Dijsselbloem.