Eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem och Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ensamt Grekland kan tvingas backa

Euroländernas finansministrar är skeptiska till att måndagens möte om Grekland kommer att kunna resultera i en överenskommelse.

På måndageftermiddagen träffas åter euroländernas finansministrar i den så kallade eurogruppen i Bryssel för att diskutera Greklands skuldsituation. Under helgen har tjänstemän från långivarna i trojkan, EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, och grekiska diplomater försökt mejsla fram förutsättningarna för en uppgörelse.

På väg in till mötet uttryckte ingen av finansministrarna några större förhoppningar om att enighet kan nås på måndagen.

– Jag är mycket skeptisk. Den grekiska regeringen har inte rört sig något, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble som vill att att grekerna går med på en förlängning av sitt krisprogram ytterligare ett halvår så att man kan ta ställning till ett nytt program i september.

– Då kan man fundera på vad man kan göra. Men så länge den grekiska regeringen inte vill ha något program behöver jag inte fundera över alternativ, sade Schäuble som fick medhåll från sin finansministerkollega Michael Noonan från Irland som tidigare också fått krispaket från EU.

– Inget har hänt under helgen som kan beskrivas som ett genombrott. Bollen ligger hos grekerna […] att förklara för resten av oss vad exakt det är de är ute efter, sade Noonan som kräver att de lägger fram sina specifika krav.

Även Greklands kanske största bundsförvant Frankrike förespråkar att den grekiska regeringen går med på en förlängning.

– Det jag skulle prioritera i dag är en förlängning av programmet som kommer medföra säkerhet och tid för diskussion och förhandling, sade den franske finansministern Michel Sapin som hoppades att man kommer enas under kvällen.

Måndagens möte kan bli sista möjligheten att förlänga Greklands krisprogram och därmed säkra finansiering, något som övriga euroländer vill. Flera av euroländernas parlamentet måste godkänna en förläning vilket väntas ta runt två veckor. Utan krisprogram, med löften om reformer, har EU-institutionerna sagt att de inte kommer att bidra med ytterligare krislån till Grekland.

Men regeringen vill inte ha en förlängning utan ett övergångslån så att den på så sätt hinner ta fram ett förslag på hur landets stora statsskuld ska kunna omförhandlas.

– Istället för tid behöver vi pengar för att förverkliga våra reformplaner. Jag lovar er: då kommer Grekland att vara ett annat land om sex månader, sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras på söndagen till tyska Der Stern.

– Jag utgår från att det blir svåra förhandlingar på måndag. Likväl är jag full av tillförsikt, sade Tsipras .

En av två EU-kommissionärer närvarande på mötet, ekonomikommissionär Pierre Moscovici, var dock något mer optimistisk.

– Det är en diskussion som jag vet kommer bli svår och som jag närmar mig med viljan och säkerheten att vi kan lyckas, Det måste lyckas, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici på väg in på mötet.

– Jag har bara ett scenario, en vilja: att vi når en bra uppgörelse för att öppna en ny fas mellan Grekland och EU. Alla andra scenarier är spekulativa, sade Moscovici.

I Aten, men även i andra europeiska huvudstäder, har det i helgen hållit demonstrationer till stöd för Syrizaregeringens krav.

Men samtidigt tar oroliga greker och grekiska företag ut pengar från sina bankkonton av rädsla för vad som ska hända om regeringen och lyckas nå en kompromiss med övriga euroländer.

Om ingen uppgörelse nås på måndagskvällen finns uppgifter om att ett ytterligare eurogruppsmöte kan komma att äga rum på fredag.