Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Unik studie: Europas skuldberg växer

BRYSSEL 6 februari 2015 | Svenskar snabbare skuldsatta

Tillväxten kommer inte att räcka för att börja betala av de stora skulderna i många europeiska länder som Storbritannien, Finland och Frankrike. I Sverige ökar de privata skulderna näst snabbast i Europa.

Efter finanskrisen 2008 har skulderna fortsatt att växa i de flesta stora ekonomierna.

“Detta skapar nya risker i vissa länder och begränsar tillväxtpotentialen i många”, heter det i en 123 sidor lång studie från konsultfirman McKinsey.

Studien är ovanlig i sitt slag eftersom den inte bara tar med staternas skulder utan även hushållens, företagens och finanssektorns skulder vilket ger en bredare bild över hur landets finanser ser ut.

Den slår fast att de sammanlagda skulderna i 22 utvecklade länder och 25 utvecklingsländer sedan 2007, året innan finanskrisen, växt med motsvarande 470 biljoner kronor till att under andra kvartalet 2014 sammanlagt uppåt till drygt 1,6 biljarder kronor. Det motsvarar 286 procent av de 47 ländernas samlade bruttonationalprodukt, BNP.

Bara ett, Rumänien, av de 20 europeiska länderna som ingår i studien har mellan 2007 och 2014 minskat sina totala skulder. Sin statsskuld har bara Norge minskat.

I Sverige har de totala skulderna ökat med 50 procent – långt efter krisande euroländer som Irland och Grekland som mer än fördubblat sina skulder. Den största ökningen av skuldsättning i Sverige står företagen för, näst högst av de 20 länderna. Även de svenska hushållens och finanssektorns skuldsättning i har ökat näst mest i Europa.

McKinsey slår fast att de nuvarande instrumentet, framför allt en växande ekonomi, för att få ned skulder i länder inte längre räcker till i många fall. Vissa av länderna i studien som bland annat Storbritannien måste ha en dubbelt så snabb tillväxt som prognoserna gör gällande för att klara att betala av sina lån.

 

Rapporten räknar även med att skulderna kommer fortsätta växa i många europeiska länder. Mest beräknas den spanska statsskulden att öka.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret