Den brittiske konservativa premiärministern David Cameron anser att EU har för stor makt något som dock inte bekräftas av påkostad statlig utredning i frågan.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storbritannien mörkar misshaglig EU-rapport

Den brittiska regeringen anklagas för att begrava en statlig utredning av EU:s påverkan på landet där resultaten går på tvärs med premiärminister Camerons EU-kritiska linje.

2012 beställde den brittiska regeringen bestående av konservativa Tory och liberala Liberaldemokraterna den mest omfattande granskningen av landets förhållande till EU och Bryssels inverkan på Storbritannien.

Under fyra omgångar har granskningen, som omfattar 32 politikområden, offentliggjorts vilket Europaportalen tidigare rapporterat om. Men ingen av delrapporterna, som tagits fram av berörda brittiska myndigheter, har pekat ut något område där EU:s makt över Storbritannien skulle vara allt för stor.

EU-utskottet i brittiska överhuset publicerade i förra veckan en granskning av granskningen. Utskottet är mycket kritiskt till att regeringen inte delgett allmänheten resultaten från granskningen.

”Det finns ingen anledning att spendera upp emot fem miljoner pund av skattebetalarnas pengar på en utmärkt granskning för att sedan begrava den. Vi är besvikna på regeringens misslyckande att vidta effektiva åtgärder för att publicera antingen enskilda rapporter eller hela granskningen. Den har än så länge inte haft någon inverkan på den offentliga debatten om Storbritanniens EU-relation.”, heter det i utskottets slutsatser.

Utskottets ordförande, den konservative tidigare ministern Lord Boswell, säger till The Guardian att det inte fanns någon delrapport ”som demonstrerade att för mycket makt finns i Bryssel”.

– Detta trumpetades ut som den största översikten i sitt slag om maktbalansen mellan Storbritannien och Bryssel men av någon anledning beslutade [ministrarna] att inte presentera en sammanhängande helhetsbild av arbetet, sade Boswell.

Regeringspartiet Liberaldemokraterna förbereder enligt The Guardian en attack mot sin koalitionspartner Tory för att det tystat ned de i stort EU-positiva rapporterna.