Ukrainakrisen till trots: Ökad svensk handel med Ryssland

Importen av ryska varor ökade under 2014 med nästan en femtedel.

Mitt under den största politiska krisen mellan EU och Ryssland sedan kalla kriget ökade förra året den svenska importen av varor från Ryssland med 19 procent. Hela den rysksvenska varuhandeln ökade med cirka sju miljarder kronor i värde. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Det är framförallt importen av rysk råolja som ökat kraftigt. Ryssland stod 2014 för 48 procent av Sveriges totala import av råolja. Exporten till Ryssland minskade under samma tid med sex procent.

– I och med att det är privata aktörer som står för handeln så brukar de reagera på möjligheten att tjäna pengar, om man ska uttrycka det lite illa. Om man handlar med företag i Ryssland som inte är utsatta för sanktioner och priset för de varor som de säljer gör att man har råd att importera mer blir jag inte så förvånad. Under det här året blev oljeprodukter generellt sett billigare, säger Torbjörn Becker, chef för Stockholm Institute of Transition Economics.

Den svenska handeln med Europa utgör 79 procent av värdet på Sveriges totala varuhandel – export och import. Motsvarande handel med EU-länderna motsvarar nästan 64 procent.

Sveriges största handelspartner under 2014 var Tyskland och Norge.